VM-seglingar i full gång

Tre VM avslutades förra veckan och ytterligare fyra pågår på diverse platser i europa. Radiosportens Per Kahl går igenom resultaten.

Den här månaden är en mycket intensiv period med VM i nästan alla Olympiska seglingsklasser.

Bästa Svenska resultatet så här långt är Fredrik Lööf och Max Salminens femte plats i starbåts VM som avslutades i Fredags.

Den redan OS-klara herrbesättningen med Anton Dahlberg och Sebastian Östling har valt bort VM för att i stället träna på hemmaplan. Damerna Lisa Ericsson och Astrid Gabrielsson också OS-klara ligger på 19e plats efter halva mästerskapet.

Notervärt från 470 VM att Belcher och Page från Australien öppnat mästerskapet med att vinna sex av sex delseglingar. Belcher och Page har dessförinnan vunnit årets samtliga tre världscupregattor och är regerande mästare från förra årets VM som gick i Perth i december.

I Laser VM som avslutades förra veckan blev Rasmus Myrgren bästa svensk med en nionde plats.

Myrgren kopplade därmed greppet om den svenska OS-platsen i klassen, näst bästa svensk var Jesper Stålheim på 12 e plats medan Emil Cedergårdh och Johan Wigforss nog försatte sina OS chanser.

Laser seglarna har ytterligare en tävling, världscupregattan i Weymouth i Juni på sig att påverka förbundskaten Magnus Grävares beslut om vem som skall ha den svenska OS-platsen i klassen.

En annan som jagar OS-plats är Daniel Birgmark i finnjolle som ligger på 16 plats efter sex seglingar i VM i Falmouth.

Birgmark som var sexa i väldscuptävlingen på Mallorca tidigare i vår lär nog passera SOK:s nålsöga och få klartecken för start i London.

Det ser tuffare ut för de tre besättningar som jagar den svenska platsen i 49:er klassen.

Bästa svenska båt på nyss avslutade VM kom på 28:e plats.

Per Kahl
per.kahl@sr.se