1 av 5
Foto: Scanpix. Montage: SR
2 av 5
Foto: LEHTIKUVA/Martti Kainulainen
3 av 5
Foto: Scanpix Montage: SR
4 av 5
Foto: Scanpix. Montage: SR
5 av 5
ishockey-vm 2012

Så spelas VM-kvartsfinalerna

2:34 min

Efter Sveriges betydelselösa seger mot Lettland väntar nu kvartsfinal mot Tjeckien på torsdag. Ryssland möter Norge, Kanada-Slovakien och regerande mästarlaget Finland spelar mot USA.

Sverige hade som väntat nte några problem mot Lettland, som besegrades med 4-0. Tre av målen kom i spel i numerärt överläge.

– Det är väl det enda man kan synpunkter på. Lika bra som att göra tre mål i power play, lika oroväckande är det att bara få igenom en puck i fem mot fem, säger Radiosportens expertkommentator L-G Jansson.

Sverige slog Tjeckien med 4-1 i den andra gruppspelsmatchen. Något som bådar gott inför kvartsfinalmötet. Men tjeckerna har, precis som Tre Kronor, fått in förstärkningar från NHL och L-G Jansson höjer ett varningens finger.

– Tankarna är både positiva och lite undrande. Tjeckerna spelar tjeckiskt, men har blivit bättre under turneringen.

L-G Jansson om de övriga kvartsfinalerna:

Ryssland-Norge

"En stor utmaning för norsk ishockey, som har gått framåt. Med 15 spelare i Sverige så har ju nvån höjts avsevärt. De är naturligtvis inte i nivå med det ryska laget, men coachen i Ryssland får nog annama att köra hårt".

Kanada-Slovakien

"Det kan bara gå på ett sätt tycker nog de flesta av oss. Slovakien, det är lite Tjeckien över dem, man vet aldrig var man har dem. Nu har man lagkaptenen Chara som är en genuin attitydspelare. Men som jag ser det just nu kan jag inte se att slovakerna har någon chans".

Finland-USA

"USA slog Finland med 5-0 i gruppspelet. Det var rena genomklappningen, mälvakten Lehtonen var vekrligen inte duktig. Det Finland har med sig är ett fullsatt Hartwall arena som komemr att heja på dem".

Förutsättningar:

Är det likaläge vid full tid i kvartsfinalerna väntar först tio minuters förlängning med sudden death, där lagen har fyra utespelare var på isen.

Därefter är det straffar som avgör. Lagen har tre straffar var, coh grå det fortfarande inte att skilja lagen åt blir det sudden death-straffar med en omgång i taget.

Vinner Sverige får man möta segraren i matchen Kanada-Slovakien i semifinal.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Kvartsfinalerna i VM

Torsdag 17 maj

Grupp Stockholm
Kl 14.45 Ryssland-Norge
Kl 20.15 Sverige-Tjeckien

Grupp Helsingfors
Kl 12.00 (svensk tid) Kanada-Slovakien
Kl 17.30 (svensk tid) Finland-USA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista