ishockey-vm 2012

Statistiken: Så bra är Tjeckien

Det mesta talar på förhand till Tre Kronors fördel. Men kvällens kvartsfinalmotståndare har höjt sig under turneringens gång.

Sverige besegrade Tjeckien med 4-1 i gruppspelet, och inte en enda tjeckisk spelare återfinns på topp 30 i VM:s poängliga. 

Tre Kronor har också vunnit tre av de fyra senaste slutspelsmatcherna i VM-sammanhang mot Tjeckien.

Det är dock siffror som förvillar. Här är punkterna som talar för att Sverige inte kan vänta sig någon lätt resa i kväll:

Målvaktsspelet:

  • Tjeckien har varierat startkeeper under VM. Den på förhand givne Jakub Stepanek har inte imponerat, men det har däremot hans konkurrent Jakub Kovar - som ligger trea i VM:s målvaktsliga med en räddningsprocent på 94,34.
  • Viktor Fasth ligger elva på 90,99.

Utvisningarna:

  • Sverige är förvisso VM:s bästa power play-lag, med en effektivitet på över 36 procent i spel fem mot fyra (tolv av Tre Kronors 29 mål hittills, drygt 41 procent, har kommit i numerärt överläge). Samtidigt är dock Tjeckien det näst minst utvisade laget i hela turneringen.
  • Tjeckien har gjort två mål i spel fyra mot fem, Sverige inte ett enda.
  • Dessutom är tjeckerna effektiva i box play, och dödar nästan 84 procent av de numerära underlägena.

Målskyttet:

  • Edmonton-spelaren Ales Hemsky ligger trea i målligan med fem gjorda under gruppspelet.
  • Tjeckien har siktet inställt. Det kontringsskickliga laget är ett av de mest effektiva i turneringen. Sverige har gjort 29 mål på 283 skott. Tjeckien har förvisso bara gjort 24, men på 216 försök.

Emma Lukins
emma.lukins@sr.se

Vägen till kvartsfinal

Tre Kronor (6 vinster, 1 förlust): Norge 3-1, Tjeckien 4-1, Danmark 6-4, Tyskland 5-2, Ryssland 3-7, Italien 4-0, Lettland 4-0.

Tjeckien (5 vinster, 2 förluster): Danmark 2-0, Sverige 1-4, Norge 4-3 e str, Lettland 3-1, Italien 6-0, Ryssland 0-2, Tyskland 8-1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.