Orienterings-EM

Experten: "Helena Jansson kniper ett guld"

Karolina Höjsgaard: "Otroligt hög nivå"
4:06 min

Efter EM-kvalet drar det nu ihop sig för andra halvan av orienterings-EM i Dalarna. Radiosportens expert Karolina Höjsgaard tror på svenska framgångar.

EM är i princip som ett VM, i alla fall på så vis att de bästa nationerna och löparna är med.

I år hålls det på hemmaplan för första gången sedan 2004.

– Sveriges nivå är otroligt hög även i år. Sprinten som vi hade en sådan otrolig succé i förra året tror jag blir en ny även i år, säger Radiosportens expert Karolina Höjsgaard.

– På herrsidan hoppas och tror jag mycket på Jerker Lysell. Han hade ju det tråkigt i fjol när han hoppade över näst sista kontrollen. Annars hade det blivit ytterligare en medalj.

Vilka kan fylla på förutom Jerker Lysell?

– Vi har Johan Runesson som sprungit bra hela våren, och som också visat strålande form på kvaltävlingarna i medel- och långdistans, säger Höjsgaard om smålänningen som tävlar för Majorna.

Det har varit kval under måndagen, tisdagen och onsdagen. Nu väntar tävlingar fram till söndag. Det finns en dam som med om allt är Lena Eliasson.

– I Lenas fall är det nog klokt. Hon tycker om att tävla, och även om det är ett jättetufft program så klarar hon nog av det. Hon växer nog också mentalt av att det går så bra hela tiden.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".