Slovakien skrällde mot Kanada

Det var en svängig tillställning mellan Slovakien och Kanada. Favorittippade Kanada ledde inför den tredje perioden, men Slovakien vände och kunde vinna med 4-3 efter full tid.

Kanada ledde inför det tredje perioden och det kändes som att de kontrollerade matchen. Men de rödvita backade hem och började spela avvaktande och det kunde Slovakien utnyttja. 14 minuter in på slutperioden kvitterade Milan Bartovic och återigen var matchen en öppen historia.

Det som definitivt avgjorde matchen var när den kanadensiske lagkaptenen Ryan Getzlaf fick matchstraff för misconduct och tvingades lämna isen. Det gav Slovakien möjlighet att avgöra i ett fem minuter långt numerärt överläge, men Michal Handzus behövde bara fyra sekunder innan han satte 4-3. 

Kanada försökte satsa allt framåt genom att plocka ut målvakten, men det hjälpte inte utan Slovakien tog den åtråvärda semifinalplatsen. Om Sverige vinner sin kvartsfinal mot Tjeckien ikväll så är det just Slovakien som man ställs emot i semifinal.

Andra perioden:

I den andra perioden visade Kanada prov på sin vilja och skicklighet. Kvitteringen kom nästan sju minuter in på den andra perioden. Kanada utnyttjade ett powerplay och Jeff Skinner satte 2-2-målet. Med två minuter kvar av perioden tog Kanada också ledningen efter mål av Alexandre Burrows.

Känslan är att Kanada successivt maler ner slovakerna som verkar riktigt trötta.

Första perioden:

Kanada var favoriter inför dagens första kvartsfinal, men det är Slovakien som har öppnat starkast. Efter första perioden leder Slovakien med 2-1.

Det tog sex minuter innan Slovakien spräckte den kanadensiska nollan. Målet gjordes av Tomas Kopecky.

Bara tre minuter senare utökade slovakerna sin ledning till 2-0 genom mål av Miroslav Satan.

Nu var det press på Kanada och med fyra minuter kvar av perioden kom reduceringen. Evander Kane stod för målet som innebar att lagen gick till periodpaus med 2-1-ledning för Slovakien.

Johanna Cedergren
johanna.cedergren@sr.se

Matchfakta: Kanada-Slovakien

Kanada-Slovakien 3-4 (1-2, 2-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (5.57) Tomas Kopecky (Branko Radivojevic, Michal Handzus), 0-2 (9.14) Miroslav Satan (Libor Hudacek, Tomas Surovy), 1-2 (16.14) Evander Kane (Ryan Getzlaf)

Andra perioden: 2-2 (6.30) Jeff Skinner (Jordan Eberle, Patrick Sharp) spel fem mot fyra, 3-2 (17.43) Alexandre Burrows (Kris Russell, Andrew Ladd)

Tredje perioden: 3-3 (13.25) Milan Bartovic (Tomas Tatar), 3-4 (17.32) Michal Handzus (Andrej Sekera) spel fem mot fyra

Skott: 36-28 (6-10, 17-7, 13-11)

Utvisningar: Kanada: 3x2. Slovakien: 3x2, 1x5, 1 matchstraff

Domare: Martin Frano, Tjeckien, och Antonin Jerabek, do

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.