Foto: Jan Erik Henriksson/Scanpix.
Ishockey-VM

Ryssland kämpade ned Norge

2:07 min

Norge pressade länge Ryssland men det blev tillslut favoritseger.

Ryssland tog en programenlig ledning mot Norge. Men det norska laget hade inga intentioner att vika ned sig, och kvitterade genom Per-Åge Skröder som fick in pucken från ingen vinkel alls.

Rysslands Alexander Popov såg sedan till att Ryssland hade 2-1 efter den första perioden.

Men kanske var Norge stärkta av Slovakiens skräll mot Kanada, för även om de ibland hade svårt att hänga med tempomässigt så verkade de ha självförtroende.

Norges och VM:s poängkung Patrick Thoresen kvitterade sedan tidigt i den andra perioden, och stod sedan emot den ryska anstormningen.

Men i den tredje så orkade skrällgänget inte längre, och när 3-2 kom så kändes Rysslands seger odiskutabel.

5-2 till Ryssland innebär att det stjärnspäckade laget med Malkin och Ovetjkin är klara för semifinal och Norge är utslagna ur turneringen. Trots dagens förlust var den norske lagkaptenen nöjd med lagets insats. 

– Jag tycker att det var en bra match och vi hängde med i två perioder. Sedan fick de några lätta mål och då är det svårt att komma tillbaka, säger Norges lagkapten Ole Kristian Tollefsen och fortsätter:

– Jag är stolt över hela gänget, vi har gjort det bra. Vi ser fram emot nästa år och hoppas att fler och fler norska spelare kommer ut i europeiska ligor och över Atlanten, det är där vi hoppas att vi får utvecklas mer.

Vilka vinner VM?

– Det är svårt att säga. Jag hoppas på Sverige.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Ryssland-Norge

5-2 (2-1, 0-1, 3-0)
Första perioden: 1-0 (7.26) Alexander Ovetjkin (Alexander Siomin), 1-1 (11.33) Per-Åge Skröder (Mads Hansen, Patrick Thoresen), 2-1 (14.09) Alexander Popov (Alexej Jemelin, Jevgenij Rijasenskij).
Andra perioden: 2-2 (0.28) Patrick Thoresen (Morten Ask, Jonas Holös) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 3-2 (0.55) Alexej Jemelin (Pavel Datsjuk, Alexander Siomin), 4-2 (10.43) Nikolaj Zjerdev (Jevgenij Birjukov, Alexej Teresjenko), 5-2 (14.52) Ilja Nikulin (Jevgenij Malkin) spel fem mot fyra.

Skott: 45-21
(13-9, 16-4, 16-8).
Utv, Ryssland: 1x2. Norge: 4x2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista