Radiosportens medarbetare Linn Nenzén, Tommy Åström, Lars-Gunnar Jansson och Magnus Wahlman. Foto: Emma Lukins/SR

Radiosporten: NHL-spelarna har inte levererat

Radiosportens VM-trojka utvärderar fiaskot
4:20 min

Tommy Åström, Magnus Wahlman och L-G Jansson var långt från imponerade av den svenska VM-insatsen.

Tommy Åström: Det blir tyvärr en fiaskostämpel på Tre Kronor. Inte sedan VM i St Petersburg har Tre Kronor åkt ut så tidigt som i VM-kvartsfinal, det var för tolv år sedan. Det här är det första stor misslyckandet för Pär Mårts.

LG Jansson: Visst är det så. Med detta fantastiskt stjärnfyllda lag så har Tre Kronor inte fått det att fungera. Det svenska laget gör en medioker insats där man sätter sig i en svår situation. Sedan kommer man tillbaka bra, men man saknar förmågan. Med stor respekt för NHL-spelarna, yrkesmännen och dollarmiljonärerna så är det inte många som har dominerat. 

Åström: Det som har imponerat är ju powerplay.

L-G: Det fick vi ju inga idag. Och man måste ju kunna spela fem mot fem också.

Åström: Att åka ut mot Tjeckien, som är en av 2000-talets dominanter, är i sig inget fiasko. Men med det sortiment spelare som Sverige fått in från NHL så är det ett stor misslyckande.

Magnus Wahlman: Fiasko kanske är fel ord, men det är ett jättemisslyckande att förlora mot Tjeckien. Men att försvinna i en kvartsfinal i ett hemma-VM, det är ett jättefiasko. Den rubriken måste man sätta.

Åström: Tre Kronor är lite för dåliga bakåt. Det blir lite fel balans i laget. Man har många spelskickliga forwards, det var du också inne på L-G?

L-G: Man kan ju aldrig ta ifrån folk att de är spelskickliga. Men effektivitet på banan innebär att man måste komma in framför mål och göra mål. Det blev lite för plottrigt. Det är de spelarna man har, men hag trodde nog att spelarna, NHL-spelarna framförallt, skulle var lite mer drivna, snabbare och rentav tuffare.

Åström: Magnus, du sa en intressant sak för ett par dagar sedan. Och det var att man lagt för mycket krut för långt in på turneringen på nya NHL-förstärkningar.

Wahlman Exakt, och det skulle jag gärna ta upp igen. Fram till för ett par dagar sedan har det varit mycket snack om vem som kommer och vem som inte kommer. Tjeckien har tagit in Erat och ytterligare någon, sedan har det varit lugn och ro. Det gäller att bygga en trygghet i laget.

Elof Hellström
elof.hellstrom@srse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".