champions league

Läget i lagen: Bayern München-Chelsea

Båda lagen är brandskattade inför kvällens Champions league-final.

Bayern München:

Får klara sig utan David Alaba, Liuz Gustavo och Holger Badstuder. Badstuber har hela säsongen varit given bredvid Jerome Boateng i mittförsvaret, han ersätts förmodligen av brassen Breno, som under säsongen agerat inhoppare för just Badstuber.

Avsaknaden av David Alaba kommer att vara enorm. Vänsterbacken har under säsongen fått sitt stora internationella genombrott och Bayern har ingen ersättare redo som kan kombinera säkert defensivt spel med offensivt samarbete med Ribery på kanten, likt Alaba. En klar jobspost för tyskarna.

Luiz Gustavo är en i vanliga fall given startspelare men här finns ändå bra alternativ. Väljer Jupp Heynckes  att möta Chelseas tunga innermittfält med tuffe Anatoliy Tymoshchuck, eller flyttar man ner mer spelskicklige men också nätte Toni Kroos ett steg i banan?

Chelsea:

Har hela fyra spelare avstängda i finalen. Lagkaptenen John Terry får se finalen från sidan efter det idiotiska tilltaget att knäa Alexis Sanchez i ryggen på Camp Nou i semifinalen, vilket ju gav rött kort.

I backlinjen saknas också Branislav Ivanovic, en av Chelseas bästa spelare den här säsongen, som drog på sig ett gult kort sedan han medvetet sparkat på straffpunkten innan Lionel Messi sköt sin straff.

Med de här två ordinarie backarna borta blir det nu en kamp mot klockan för Chelsea när det gäller skadorna på David Luiz och Gary Cahill. Båda har kommit igång med träning igen så förhoppningar finns att de kan spela, men då finns förstås frågetecken för deras matchform.

I annat fall har man alternativ som Paolo Ferreira, Jose Bosingwa och även Michael Essien som har erfarenhet av att spela mittback. Bra spelare allihopa. Men hur skulle de klara av dueller mot en striker som Mario Gomez?

Vad gäller det offensiva spelet så är det en stor jobspost att Ramires är avstängd. Yttermittfältaren verkar kunna springa hur mycket som helst och har varit Chelseas bästa offensiva spelare den här säsongen med många viktiga mål och framspelningar.

Även Raul Meireles är avstängd men vad gäller hårt arbetande innermittfältare har Chelsea det ganska bra beställt.


Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se