1 av 3
2 av 3
3 av 3
Champions league

Henrikssons analys: Så spelar finallagen

Radiosportens expert Richard Henriksson beskriver hur Bayern München och Chelsea spelar.

Bayern München:

Bayern München är ett lag som vill dominera sina matcher.

Man trivs med långa anfall och möter motståndarnas samlade försvar med att ofta byta kant.

Bastian Schweinsteiger är spindeln i nätet med sin förmåga att fördela bollen från mitten och ut på antingen Arjen Robben på högerkanten eller Franck Ribery till vänster. 

Robben och Ribery är livsfarliga när de får utmana mot en ensam ytterback och tar sig gärna inåt i banan för att avsluta eller försöka hitta väggspel med någon medspelare i straffområdet.

Ytterbackarnas uppgift blir att komma på överlapp och med sina inlägg försöka hitta Mario Gomez som är en lysande straffområdesspelare.

Chelsea:

Chelseas tränare Roberto di Matteo var på plats och såg Bayern förlora den tyska cupfinalen mot Dortmund och sa efter matchen att han noterat vissa detaljer som Chelsea utnyttja.

Förmodligen har di Matteo tankar kring hur man likt Dortmund ska kunna ställa om i snabba kontringar när Bayern tappar bollen.

Men eftersom Chelsea har få spelare med snabbhet som sitt adelsmärke får man i så fall förlita sig på andra sorts omställningar. Räkna med snabba passningar framåt, gärna bakom Bayerns backlinje.

För Chelsea blir det också viktigt att i försvaret  undvika för mycket spel på kanterna, utan försöka styra bollen in mot mitten. Chelsea vill gärna hålla sitt lag kompakt och försvara sig centralt.

Ytterbackarna kommer i vanliga fall långt in i banan och ger understöd, nu blir det en knepig avvägning hur mycket utrymme man vågar ge Robben och Ribery.


Richard Henriksson

richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista