Alfredsson: "Orkar jag motivera mig?"

27 min

Radiosporten fick en exklusiv intervju med Tre Kronors lagkapten Daniel Alfredsson, som talar ut om VM-fiaskot, karriären och framtiden.  

Det är dagen efter Tre Kronors fiaskoartade uttåg ut hockey-VM. Sverige lagkapten Daniel Alfredsson var nedstämd men öppenhjärtig, när Radiosporten träffade honom.

Det känns som en rejäl baksmälla. Det är riktigt tungt idag. Men samtidigt tycker jag inte att vi kom upp i den standarden vi behöver. Vi har bra intentioner tidigt, men Tjeckien fick komma för enkelt genom mittzonen, och jag tror de växer av det, säger Alfredsson.

Sverige tog tidigt ledningen med 1-0, men tappade sedan initiativet.  

 Bra spel av Loui Eriksson som sätter ettan. Sen har jag ett jätteläge, men missar. Hade jag gjort mål där hade det varit en helt annan match. Sen gör de två snabba mål, och växer in i det. Vi tar inte tag i det då. l den andra gör vi ett par ändringar och ger oss själva chansen i den tredje perioden.  

Tre Kronor kvitterade direkt i inledningen av sista perioden, och hade sen flera chanser att avgöra. Men det ville sig inte.

Ändringarna vi gör under andra perioden hjälpte. det blev inte lika ihåligt i mittzon, vi höll ihop laget bättre. Då fick Tjeckien problem och vi kunde skapa chanser. Det är små marginaler som avgör, säger Alfredsson.

Med en dags distans, hur sumerar du Sveriges insats i VM?

Det är självklart en besvikelse att vi inte får åka till Finland och spela semifinal. För mig personligen har det dock varit roligt. Mina tre äldsta grabbar har fått se mig spela i Tre Kronor-tröjan, och det betyder mycket. Så på så sätt har den här turneringen en speciell plats i mitt hjärta.

Sverige har fått kritik för sitt försvarsspel under turneringen. Kritik som Daneil Alfredsson inte riktigt förstår.

Jag tycker ändå att försvarsspelet sett okej ut, så all den kritiken köper jag inte. I box play var det däremot för dåligt. Matchen mot Ryssland tappar vi där. Vi dödar inte utvisngarna som vi ska, och det känns som att vi saknar lite självförtroende.

Trots fiaskot i VM har Daniel Alfredsson stort förtroende för Pär Mårts och ledarteamet.

– Jag tycker att hela lagledningen varit proffsig och bra, det är vi spelare som inte kommit upp till normal standard. Det är en coach vi lyssnar på och respekterar.

Alfredsson är 39 år och börjar se slutet på sin långa karriär. Något beslut om framtiden har han inte tagit.

– Jag måste få lite distans från hockeyn ett tag. Vara med familjen. Finns det tillräckligt i tanken för att köra ett år till? Orkar jag motivera mig? Jag vet ju vad som krävs. Man missar mycket familjeliv, men samtidigt tycker ungarna det är kul när jag spelar. Vi får se, ska jag köra ett år till ska det vara ordentligt.  

Lutar det åt något håll. Det är ju exempelvis ett nytt hemma-VM nästa år?

Motivationen under serielunken är inte alltid på topp, allt är inte lika spännande längre. Men att spela en kvartsfinal inför hemmapubliken är underbart. Jag har inte en susning. Skulle jag ta ett beslut idag, känns det tveksamt om jag ska fortsätta. Men med lite distans, kommer suget kanske tillbaka. Jag ska låta beslutet växa fram.

Daniel Alfredsson har spelat hockey på högsta nivå i nästan två decennier. I Ottawa är han näst intill obeskrivligt stor.  

– Hela resan har varit ofattbar. Jag har varit i Nordamerika i 17 år och vuxit både som spelare och person. Jag har levt som i en dröm. Jag har väl blivit den enda superstjärnan Ottawa har, och fått en speciell relation till fansen. Jag ger tillbaka så mycket jag kan, bland annat genom välgörenhet. Vi blir nog kvar där, även efter karriären, säger han.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista