Medaljlöst för Sverige efter halva EM

Höjsgaard: "Tove presterar när det gäller"
0:58 min

19-åriga Tove Alexandersson låg trea efter halva loppet, men slutade på fjärdeplats i långdistansen i orienterings-EM. Bäste svenske herre blev 18:e man.

Fyran Tove Alexandersson, femman Annika Billstam och åttan Lina Strand ger föraningar om en bra svensk damstafett i EM på söndag. Stjärnan Helena Jansson sprang inte långdistansen, helt enligt planerna.

Schweiziskan Simone Niggli tog, med en marginal på exakt fyra minuter (!) sitt andra guld på två dagar – precis som Olav Lundanes, Norge, som dominerar helt på herrsidan. Efter Niggli följde Tatiana Ryabkina, Ryssland och Minna Kauppi, Finland.

Men svenska Alexandersson var vid en tidskontroll i mitten av banan på tredje plats, efter en rejäl bom av Kauppi, men finländskan kom tillbaka.

-Tove är fantastiskt stark i psyket och i sin orienteringsteknik trots att hon bara är 19 år, men fortfarande är hon fysiskt inte i nivå med de största stjärnorna, säger Radiosportens expert, forna dubbla världsmästarinnan Karolina Höjsgaard.

Johan Runessons 18:e plats var bästa svenska placering i den herrtävling, 15 km, där Olav Lundanes vann med 1,05 före schweizaren Matthias Merz och 1,30 före ryssen Valentin Novikov. De andra tre svenskarna lade sig på placeringar mellan 21 och 27.

I Skattungbyns mångtusenåriga isälvsdelta i norra Dalarna avgjordes de två första EM-dagarna. När nu Lugnet i Falun tar över som tävlingsplats är Sverige alltjämt utan medalj. Det som återstår är lördagens sprint – med Jerker Lysell som stort medaljhopp – och söndagens stafetter, där Sveriges damer känns som guldfavoriter.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".