Lena Eliasson knep silvret

5:05 min

Det svenska medaljregnet i orienterings-EM i Dalarna fortsätter. Lena Eliasson sprang hem silvret i sprintloppet.

Ingen rår på suveräna Simone Niggli i orienterings-EM i Dalarna.

Men i skuggan av schweiziskan, som i lördagens sprint tog sitt tredje EM-guld på tre dagar, sprang Lena Eliasson in på andra plats och knep Sveriges första medalj på damsidan.

– Det känns fantastiskt. Jag är jättenöjd med insatsen. Jag hade lite tunga ben, men tappade inte fokus utan kunde fullfölja. Det är världskonkurrens på ett EM. Den här medaljen smäller högre än mina VM-brons, säger Eliasson till Radiosporten.

Eliasson hade tiden 15.30 - 32 sekunder långsammare än den överlägsna vinnaren.

– Jag missade lite på kontroll tre och så tog jag nog kontroll fyra från fel håll, men gick bra. Jag låg ungefär tio meter snett i början, men såg ändå alla kontroller. Så jag bestämde mig för att lyfta blicken, då gick det bättre, säger Eliasson.

Bronset gick till danskan Maja Möller Alm, efter att norskan Anne Margrethe Hausken Nordberg som slutade trea blivit diskad. Nordberg passerade på ett otillåtet sätt genom ett stängsel.

Helena Jansson kunde inte ställa upp på grund av en lårskada, och näst bästa svenska var Lilian Forsgren som slutade 13:e.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se

TT

Sprint, damer 3,2 km

1) Simone Niggli, Schweiz, 14.58
2) Lena Eliasson, Sverige, +0.32
3) Anne Margrethe Hausken Nordberg, Norge, +0.49

Övr sv plac

13) Lilian Forsgren +1.42, 21) Annica Gustafsson +1.58, 29) Anna Forsberg +2.33, 37) Michaela Hallquist +2.58, 43) Elin Månsson +3.17.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista