Foto: Scanpix/AP Photo/Ross D. Franklin
NHL-magasinet Iceguys

Iceguys 20 maj - Conference finals

8:47 min

Välkomna till Iceguys som återigen bara kan konstatera att Los Angeles Kings leder med 3-0 mot Phoenix Coyotes efter att ha vunnit två bortamatcher och den första hemmamatchen. Nu är de bara en match från final.

Och med en otrolig deja vû-känsla minns man vad Henrik Sedin sa i samma 0-3-underläge:

– Vi ska göra mål om det så tar 59 minuter och det kommer räcka.

Vad Patrik Berglund sa i samma 0-3-underläge: underläge..

– Nu är det bara vinna eller försvinna som gäller.

Och vad Oliver Ekman Larsson säger nu...

– Jag tycker vi spelade bra i dag och kan vi ta med oss det vi gjorde bra och spela så hela matchen så kan vi vinna på söndag.

Vi får väl se. Vancouver vann ju faktiskt match fyra, men sen dess har Kings inte torskat en enda match.

En sak typisk för Kings: Oliver Ekman Larsson blir utvisad sedan han och Dustin Brown knuffats lite, men knuffar man Dustin Brown lite då faller han väldigt stort. Och så får man en utvisnings emot sig.

Så här sa Pheonix coach Dave Tippet om att Kings får domarna med sig när dom dyker och förstärker, inte minst Dustin Brown:

– Sporten har blivit lite ohederlig och om man gör det bra, faller bra, förstärker bra, så är det svårt för domarna. Och om en del gör det så måste alla göra det. Vi måste också göra det, säger Tippet.

Så här säger Oliver om det och matchen:

– Vi spelade bättre, sen räckte det tyvärr inte?

Dustin Brown föll väldigt lätt vid din utvisning...

– Jag är väl för stark, jag får träna lite mindre i sommar... Nej, men vi vet ju att han gör det, det var inte första och säkert inte sista gången han gör det, men det var kanske en dum utvisning att ta. Jag vet inte vad jag ska säga mer.

Det är skönt att slippa fråga dig om du ska till VM, men synd att Sverige åkte ur.

– Ja, det var tråkigt. Jag såg en del av matchen, men de förlorade ju mot ett bra lag.

Och nu säger alla i Sverige att NHL spelare är dåliga och överbetalda.

– Det är inte så lätt att flyga hem och ställa om till spel på stor is. Jag gjorde det själv i fjol och man ska inte tro att det är så lätt, att det bara är att ställa om.

Tillbaks till Stanley Cup och 0-3-underläget. Kan ni vända det här?

– Ja det ska vi verkligen försöka, men det blir inte lätt, men jag tror vi vinner på söndag så vi får vända hem till Pheonix för en ny match.

Ni kommer ha Kings emot er, publiken emot er och domarna emot er.

– Ja, det är som vanligt vi har alltid alla emot oss, känns det som.

Dustin Brown gör mycket mer än bara faller – han är den som gjort flest mål och poäng för Kings i detta sensationella slutspel som för tankarna till 1993. Det var senast – och den enda gången – Kings spelat i en Stanley Cup-final. För oss som minns det får man vibbar av dessa  fornstora dagar, men Brown minns det inte riktigt så tydligt:

– Jag var ju bara nio år då, men, den här upplagan av Kins spelar som bäst nu den tid på året som det verkligen behövs och vi fungerar bra ihop som ett lag.

En annan som spelat mycket bra för Kings är rookien Dwight King som gjort fem mål, varav fyra på de senaste tre matcherna. Han kommer från en liten stad i Kanada som heter Meadowland och där är hans framgångar en riktigt big deal:

– Det är bara 5000 innevånare och de samlas nog framför TV:n och gör en helkväll av det.

Vilka spelare är då hans förebilder?

– Som ung såg jag Todd Bertuzzi i Vancouver mycket och min idol var Peter Forsberg. De var fysiskt starka spelare som jag gillade.

I och med det lämnar vi den västra konferensens final för att gå till den i östra konferensen mellan New York Rangers och New Jersey Devils. Vi lämnar Kings för att prata om en annan svensk kung:

Coach John Tortorella pratar om Henke Lundqvist som när Rangers vann över New Jersey med 3-0 i match tre höll nollan, som första målvakt i slutspelet för tredje gången.

– Det är något visst med honom. Han ÄR Rangers, han definierar vår personlighet: hur han tävlar, hur han förbereder sig och vad han gör för vår hockeyklubb.

Rangers leder nu den semifinalserien med 2-1 i matcher. Alla deras mål kom i den tredje perioden. Girardi, Kreider och Callahan gjorde målen.

"Henke" motade 36 skott. New Jersey hade sex powerplays. I kväll spelar Kings mot Coyotes och kan som första lag bli klart för final.

Nästa match i New Jersey spelas natten till tisdag svensk tid. Adam Larsson var petad igen, såväl Jacob Josefsson som Henrik Tallinder är tillbaka och tränar på is, men inget klart om de hinner kliva in redan i semifinalerna.

Det var allt för Iceguys den här gången, vi hörs igen nästa vecka.

Annika Greder Duncan
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista