Foto: Scanpix/Jens L' Estrade
Orienterings-EM 2012

Alexandersson ordnade brons åt Sverige

Tove Alexandersson: "Vi har gjort det väldigt bra"
4:45 min

Det svensk medalj även på damsidan i stafetten vid orienterings-EM i Orsa. Junioren Tove Alexandersson fixade bronset efter en fin slutsträcka.

Schweiz såg ut att ha säkrat guldet och hade en ledning på nästan två minuter, efter fin löpning av suveräna Simone Niggli. Sverige gick ut som fyra på slutsträckan med bara 19 sekunder upp till medaljplats.

– Jag tänkte bara på att koncentrera mig på mitt eget lopp hela vägen och inte fundera så mycket de andra, säger 19-åriga Tove Alexandersson, som gjorde en fin slutsträcka och tog sig förbi schweiziskan Judith Wyder.

Schweiziskan fick också ge sig mot Ryssland, som tog hem guldet, och Finland som blev tvåa.

– De gick ut en bit före, så jag hade dem inom synhåll men aldrig så att jag var riktigt i kapp dem, säger Alexandersson.

Lina Strand och Annika Billstam sprang de inledande två sträckorna för Sverige.

Totalt blev det fem medaljer för Sverige i detta hemma-EM. Samtliga kom på de sista två dagarna, på sprinten och i stafetterna.

– Jag tycker att vi har gjort det väldigt bra. Även på lång- och medeldistansen har vi sprungit väldigt bra, även om det inte blev medaljer. Jag tycker att det är många som har gjort riktigt bra prestationer, säger Tove Alexandersson.

Bengt Skött, Orsa
bengt.skott@sr.se

Emma Lukins
emma.lukins@sr.se

Stafett, dam

1) Ryssland (Anastasja Tichonova, Svetlana Mironova, Tatjana Ryjbkina) 1.55.35
2) Finland lag 1 +0.09
3) Sverige lag 1 (Annika Billstam, Lina Strand, Tove Alexandersson) +0.55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".