1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX.
2 av 2
fotboll - inför EM 2012

"Han bar Milan på sina axlar"

Richard Henriksson: ”Fysiken har varit avgörande”
3:41 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson om Zlatan Ibrahimovics säsong - som han anser är stjärnans absolut bästa hittills - inför dagens presskonferens.

I dag står Zlatan Ibrahimovic i fokus på landslagets uppladdningsläger inför EM, där lagkaptenen håller presskonferens klockan 12.30.

Trots att Milan missade scudetton och blev utslaget redan i kvartsfínalen mot Barcelona i Champions League anser många att det är Ibrahimovics bästa säsong hittills i karriären. Så också Richard Henriksson.

– Absolut, utan någon som helst tvekan faktiskt. Dels i kvalitén han har hållt i själva spelet. Dels hur han den här säsongen har klivit fram som målskytt, och det i ett Milan som under våren inte var ett bra lag. Då bar han dem verkligen på sina egna axlar och gjorde väldigt mycket mål, sägeer Richard Henriksson.

Totalt blev det 35 mål på 44 matcher. 28 av dem kom i serie A där Ibrahimovic vann skytteligan i överlägsen stil.

– Ska man sätta in det i ett historiskt perspektiv så kan man konstatera att det är fler mål på en säsong än vad Marco van Basten eller Andrij Sjevtjenko någonsin gjorde i Milan. Det är ett väldigt meriterande facit.

Den främsta anledningen till formen är, enligt Richard Henriksson, fysiken. Att Zlatan kunnat vara frisk och hel under längre perioder, där han tidigare störts av ljumskar och annat.

– Det är ju så klart något man hoppas ska spilla över även i EM nu då, att han kommer någorlunda fräsch till det här mästerskapet. För så har det verkligen inte varit de två senaste gångerna som han spelat mästerskap för Sverige.

En "Ibra" i gott slag är ett måste för att Sverige ska kunna ta sig långt i det här mästerskapet.

– Det är bara för oss att förstå och acceptera. Om Sverige ska kunna ta sig förbi en kvartsfinal så måste många spelare kliva fram och ingen mer så än vår absoluta nycketspelare, som är Zlatan Ibrahimovic, säger Richard Henriksson.

Emma Lukins
emma.lukins@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".