Experten: Det här är bänknötarnas roll

3:14 min

I EM-truppen finns det spelare som är mer eller mindre säkra på att starta, och så finns det de som vet att de kommer att nöta bänk. Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson analyserar.

Tre av dem som kan vara helt säkra på att inte starta är målvakten Pär Hansson, mittbacken Mikalen Antonsson och anfallaren Tobias Hysén.

– Det är så klart ett speciellt läge när man vet att man inte ska spela, men samtidigt är det på ett personligt plan en stor framgång och en ära att bli uttagen till landslaget, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

För bänknötarna spelar det ingen roll hur bra de tränar, de kan vara säkra på att startplatsen är någon annans.

– Det spelar ingen roll om Pär Hansson är bäst på varje träning, han kommer ändå inte att få den första matchen i EM, säger Henriksson.

Mikael Antonsson som till vardags spelar i Bologna får se sig själv som fjärdevalet som mittback bakom Olof Mellberg, Jonas Olsson och Anderas Granqvist.

– Mikael Antonsson är mittback och har flera spelare framför sig, han kommer bara in om det är riktig skadekris, jag tror att han känner sig trygg på nivån han är på, han har gjort en ganska bra säsong i Italien och har mött världsspelare när han spelade i Champions League med FC Köpenhamn, säger Henriksson

Och så var det IFK Göteborgs lagkapten Tobias Hysén. Han har varit med i landsagstruppen i några år och har fått hoppa in i slutet av några matcher och har där utnyttjat snabbheten för att luckra upp motståndarförsvar.

– Hysén är kanske mest speciell, han är given som bänkspelare från start, men utifrån omständigheter kan han bli inbytt varje match, han måste ha ivern och hålla uppe formen, han är en av bänknötarna som om han blir inbytt och prickar toppformen vid rätt läge och gör ett viktigt mål kan bli nationalhjälte, säger Richard Henriksson.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista