Mikael Antonsson, Pär Hansson, Tobias Hysén. Bilder: Scanpix. Montage: Sveriges Radio

Beredda på "trä-smak" under EM

12 min

Allt för laget. Så talar de lojala svenska spelarna som i dagsläget befinner sig längst bort från en tänkt startelva under EM-slutspelet i Ukraina.

Mikael Antonsson, Pär Hansson och Tobias Hysén är visserligen med i EM truppen men får finna sig i att vara reserver så länge de ordinarie spelarna är friska och i form.

Till vardags är de ordinarie i sina respektive klubblag och kan jämföra den situationen med den de har i landslaget på träningar och samlingar.

Får de inte spela vet de att jobbet vid sidan av är lika viktigt.

Det gäller att sporra de ordinarie och bjuda på tungt motstånd på träningarna även om man som Mikael Antonsson säger aldrig får satsta för hårt och risker att skada en lagkamrat.

Den sociala sidan måste också fungera, Pär Hansson berättar hur illa spelare utanför startelavan kan bete sig och förbundskapen Erik Hamrén är noga med att betona reservernas sociala sida. Såväl Hysén som Antonsson och Hansson är kända för sin vänlighet och sina sociala färdigheter.

En titt tillbaka i den svenska mästerskapshistoriken på 2000-talet visar att mellan 4 och 7 spelare aldrig används under ett mästerskap. Flest spelare - 19 stycken användes vid EM 2000 medan det 2002 var sju spelare som aldrig spelade en minut.

Tobias Hysén är den av dessa tre som har störst chans att få spela i EM, det säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

Hysén själv minns när han fick komma in mot just Ukraina, i Ukraina, som avbytare och dessutom göra matchens enda mål, något Hysén mer än gärna gör igen.

Hör vad Tobias Hysén, Mikael Antonsson och Pär Hansson säger - klicka på ljudklippet.
 

Andreas Matz, Visby
andreas.matz@sr.se

Martin Hedberg, Visby
martin.hedberg@sr.se

Spelare utan speltid

EM 2008: 6
VM 2006: 5
EM 2004: 6
VM 2002: 7
VM 2000: 4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista