Foto: Gian Mattia D'Alberto/AP photo

De Gendt tog bergfast seger

Belgaren Thomas De Gendt, stallkamrat med Gustav Larsson i det holländska Vacansoleil, glänste i den näst sista etappen av Giro d'Italia och har chansen till slutseger.

Belgaren Thomas De Gendt vann den näst sista etappen av Girot 55 sekunder före italienaren Damiano Cunego.

Etappen tog cyklisterna upp till Passo Dello Stelvio i trakten av Bormio och mätte 219 km.

Schweizaren Oliver Zaugg hade skaffat sig skaplig ledning men blev infångad av en jagande sextett men den gruppen blev snabbt till en trio med De Gendt, Cunigo och spanjoren Mikel Nieve.

De Gendt körde ifrån de andra två och hade i slutet av etappen en ledning som var nästan fem och en halv minut och då var han nästan i totalledning.

Men belgaren orkade inte riktigt under de branta avslutande tre kilometerna utan tappade ganska mycket tid där.

Totalledande spanjoren Joaquin Rodriguez lurpassade mest på totaltvåan Ryder Hesjedal från Kanada och kunde till slut också utöka sin leding till 31 sekunder inför avslutingen.

Söndagens avslutande etapp är ett 30 km långt tempolopp i Milano där Thomas De Gendt normalt sett är den bäste tempocyklisten, men att ta in 2.18 är inte helt lätt. Även om Rodriguez inte gjort sig känd som nån tempospecialist.

Kanske kan Hesjedal plocka in den dryga halvminut han ligger bakom. Dramatik att vänta innan årets Giro-segrare är korad alltså.


Sammanlagt inför den 21:a etappen:
1. Joaquin Rodriguez, Spanien
2. Ryder Hesjedal, Kanada (-31)
3. Michele Scarponi, Italien (-1.51)
4. Thomas De Gendt, Belgien (-2.18)

Kenneth Range
kenneth.range@sr.se

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".