1 av 2
Foto: Adam Ihse/Scanpix
2 av 2
Foto: Adam Ihse/Scanpix
Speedway

Lindgren lyfte festen på Ullevi

Fredrik Lindgren om jublet: "Hjärtat och adrenalinet pumpade"
2:41 min

Fredrik Lindgren ordnade den första svenska GP-segern på Ullevi någonsin.

Fredrik Lindgren körde med en fräck omkörning i finalen förbi australiensaren Greg Hancock i den första kurvan på Ullevi. Och sedan lyckades 26-åringen hålla undan för resten av finalfältet.

– Hela hjärtat pumpade, adrenalinet pumpade. Det går inte att beskriva hur det känns när jag om Gregg. Det var en euforisk känsla.

Lindgrens seger kom från vit bana, och var hans första GP-seger någonsin.

– Det satt hårt inne. Jag kom in som sista man från semifinalerna men lyckligtvis gick det att vinna från alla startfält. Men det är en fantastisk känsla att äntligen få vinna en VM-deltävling, sa Lindgren.

Lindgren, till vardags i Dackarna, fick efter finalen åka ärevarv till storpublikens jubel.

– Det var härligt att se alla glada svenska ansikten. En sådan här kväll kommer jag inte glömma i första taget, sa Lindgren.

Pingstafton, lördagskväll, 25 grader varmt och en GP-seger. Kan det bli mycket bättre?

– Ja, det ska vara en kall öl kanske, sa Lindgren och det fanns helt säkert många på plats som kunde unna honom detta.

Den stora snackisen på Ullevi var annars upplösningen på den första semifinalen.

Thomas H Jonasson var då i i hård duell med Nicki Pedersen om andraplatsen. Publiken höll andan, THJ höll dansken bakom och såg då ut att ta den andra semifinalplatsen.

Men Pedersen körde i den sista kurvan in i Jonassons bakhjul så illa att svensken föll. Det var då riktigt upprört på läktarna i Ullevi, men frågan är om inte Jonasson var argast. Svensken skrek rakt ut, och smockan hängde nästan i luften.

Men den blå lampan lös, vilket betydde att Pedersen diskades och Jonasson blev klar för final utan att ha passerat mållinjen.

Jonasson slutade sedan fyra i finalen.

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".