herrlandslaget

Inför EM: O-Lustig högerback-förbannelse

5:05 min

Det finns en hel del positioner i Erik Hamrens tänkta startelva som så här två veckor innan EM är öppna. En kamp står mellan Mikael Lustig och Andreas Granqvist.

En av de positionerna är högerbacksplatsen där Mikael Lustig spelade alla EM-kvalmatcherna men sen dess varit skadad.

I träningsmatchen mot Kroatien var det mittbacken Andreas Granqvist som spelade till höger och han är också den mest aktuelle idag enligt Erik Hamrén.

På träningslägret på Gotland har Mikael Lustig varit tvungen att träna vid sidan av pga av skada. Och skador har präglat i stort sett hela Lustigs tid i Celtic

Lustigs skada öppnar på nytt för Genoas Andreas Granqvist som överraskade många med sitt fina högerbackspel i träningsmatchen mot Kroatien.

Mikael Lustig var den ende svenske spelare som spelade alla minuter i EM-kvalet.

En liknande situation hade Alexander Östlund som spelade alla matcher som högerback i kvalet till VM 2006 men sedan petades och försvann helt ur diskussionerna.

En annan högerback Fredrik Stoor spelade alla EM-matcher 2008 men sen inget mer, vilar det rent av en förbannelse över högerbacksplatsen i det svenska landslaget? Mikael Lustig tror inte det.

Sebastian Larsson har öppet deklarerat många gånger att han inte vill spela högerback - Andreas Grankvist däremot har inget emot den knepiga platsen i startelvan.

Hör vad Andreas Granqvist, Mikael Lustig och Erik Hamrén säger - klicka på ljudklippet.

Andreas Matz, Visby
andreas.matz@sr.se

Martin Hedberg, Visby
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista