Alonso är den nye Alain Prost

Jag fattar ingenting.

Sex lopp sex olika vinnare.

Så vitt jag vet och minns har formel 1 aldrig varit så ovisst.

Ingen vet när truppen kommer till banan vem som kommer att stå på pole, och ännu mindre vem som komemr att vinna.

Det finns definitivt ingen favorit, Sebastian Vettel har inte den rollen längre. Men osvuret är dock bäst. När starten gick i sista loppet 2010 i Abu Dhabi var det ingen som hade tippat honom som mästare...

Den minnesgode läsaren kommer ihåg Alain Prost. Fransmannen kallades för Professorn, körde kallt och beräknande. Fernando Alonso har tagit över hans roll.

När Mark Webber fick pole efter att Michael Schumacher flyttats ner var hans taktik klar - den som leder efter första kurvan brukar också vinna. Så spanjoren gick bara in för att hålla Lewis Hamilton och Vettel bakom sig.

En uppgift som han lyckades med. Och nu leder han VM-tabellen. Seb och Mark delar andra platsen. En av Fernandos första kommentarer var att nu kommer han att koncentrera sig på att ”brotta” ner Webber.

Inte många omkörningar på de smala gatorna men det kom inte som någon överaskning. Det är i princip omöjligt om inte föraren framför flyttar på sig. Och varför skulle han göra det frivilligt? Ändå blev loppet spännande.

Ett tag ledde Mark stort. Fick problem med däcken och Nico Rosberg körde ikapp. Med Alonso en meter bakom.

Man kan inte annat än beundra alla förarna som lyckas hålla koncentration upp i 78 varv på smala slingrande gator. Inte rakt fram utan upp och ner och med många kurvor.

Och den utan tvekan var gladast att han klarade av testen av Felipe Massa.

Brasilianaren har haft en urusel säsong och Ferrari har till och med kritiserat honom helt öppet. När han kom till Monaco stod han både med ryggen mot väggen och kniven mot strupen. Ett dåligt resultat till och risken var mycket stor att han skulle få sparken inom ett par lopp.

Det blev en sjätte plats. Bara sex sekunder efter Mark.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".