Foto: Jack Mikrut/Scanpix.

"Då skulle vi ju ha ett OS med åtta deltagare"

Stefan Lindeberg: "Vi är beredda att sätta oss ner"
6:09 min

Bordtennisförbundet kritiserar SOK:s uttagningsregler efter att de stoppat Matilda Ekholm från att åka till London - trots att hon kvalat in.

Matilda Ekholm får inte representera Sverige vid OS i London i sommar trots att hon vann det avslutande världskvalet och därmed klarade den internationella kvalgränsen.

Sveriges Olympiska Kommité anser att Ekholm inte matchats mot tillräckligt kvalificerat motstånd och att hon inte kan konkurrera om en topp8-placering.

Förbundskaptenen för de svenska bordetennisdamerna Pernilla Andersson är upprörd och menar att SOKs beslut är felaktigt!

– Det var ju på SOK:s inrådan som vi åkte till världskvalet och hon kan ju inte göra så mycket mer än att vinna, säger Pernilla Andersson till Radiosporten.

Hon menar också att kraven på svenskar i OS är för höga.

– Hur skulle ett OS se ut om alla nationella förbunden resonerade likadant? Då skulle vi ju ha en OS-turerning med åtta deltagare!

Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges Oympiska Kommité tillbakavisar kritiken. Han menar att beslutet att skicka Ekholm till världskvalet togs av Svenska Bordtennisförbundet och att SOK inte hade någon anledning att stoppa det.

Däremot påpekar han att SOK varit tydliga med att man tyckt att Matilda Ekholm skulle matchas mot mer kvalificerat motstånd.

– Då kan hon visa upp en resultatnivå.

Men Stefan Lindeberg öppnar också för en dialog med bordtennisförbundet kring vilka krav som ska ställas på svenska OS-deltagare i framtiden.

– Vi är beredda att sätta oss ner tillsammans. Bordtennisförbundet har uppenbart en ambition att nå toppen också på damsidan. Vi behöver fler tjejer som siktar mot internationell toppnivå för att någon så småningom ska kunna ta det steget.

Matilda Ekholm klarade den internationella kvalgränsen också inför OS i Peking 2008 men fick inte heller den gången en OS-biljett!

Martin Marhlo
martin.marhlo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".