Nicklas Lidström. Foto: Carlos Osorio/Scanpix.
nhl

Lidström hyllas i Nordamerika

0:43 min

Nyheten att Detroit Red Wings svenske stjärnback Nicklas Lidström slutar med ishockey ledde till idel lovord i USA och Kanada.

42-åringen kommer att hålla en presskonferens klockan 17.00 senare i dag, där han han kommer att meddela att han slutar spela ishockey.

Lidström berättar för Expressen att det var drivkraften och motivationen som försvann, när det gäller att orka gå igenom den tuffa försäsongsträningen.

– Inte en gång till, tänkte jag. Jag fattade mitt beslut i förra veckan och meddelade vår general manager Ken Holland att jag skulle sluta, säger Lidström.

I sommar flyttar han hem till Västerås med sin familj efter 21 säsonger med ishockeyklubben Detroit Red Wings.

Nyheten om presskonferensen ledde till många lovord kring Red Wings lagkapten:

"En av de bästa backarna i NHL någonsin", sa Wayne Gretsky som blev överraskad av beskedet och jämförde det med när spelare som Gordie Howe och Bobby Orr avslutade sina karriärer.

Detroit Free Press skrev att "Nice guys can finsih first" och menade att Lidström är en av Detroit fem främsta idrottsmän genom alla tider och alla kategorier tillsammans med bland andra Joe Luis och Gordie Howe. Tidningen hyllar även hans spelintelligens.

Lidström säger till Expressen att han inte vet vad han ska syssla med framöver, att han den första tiden ska acklimatisera sig till ett liv i Sverige.

Han tror att Henrik Zetterberg eller Niklas Kronwall kommer att få ta över kaptensrollen i laget efter honom.

Annika Greder Duncan, Los Angeles
radiosporten@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista