Lasse Granqvist. Foto: Stina Gullander/SR.

"Lidströms OS-mål förtjänar att bli klassiskt"

5:30 min

Radiosportens ishockeykommentator Lasse Granqvist stämmer in i hyllingskören av Nicklas Lidström. Framför allt minns han det stenhårda slagskottet i OS-finalen 2006, som Granqvist själv refererade i direktsändning.

"Kan man skjuta så fruktansvärt hårt?!", frågar sig Lasse Granqvist i refereratet av Nicklas Lidströms avgörande mål i OS-finalen mellan Sverige och Finland 2006. Ett stenhårt slagskott strax innanför blålinjen som innebar matchavgörande 3-2 för Tre Kronor.

– Jag tror faktiskt att just den frågan får stå obesvarad. Jag kan inte komma på någon annan som har skjutit lika hårt, åtminstone inte så här långt gånget i en turnering, säger Lasse Granqvist och tillägger:

– Vi pratar om final i ett olympiskt spel med de bästa spelarna från alla stora länder. Det är klart att då blir målet klassiskt, och det förtjänar det att vara.

Att det var just svensk hockeys tre stora som låg bakom det avgörande 3-2-målet håller Lasse Granqvist bland det största som har hänt i svensk ishockey.

– Betänk att det var Peter Forsberg som serverade Mats Sundin, som i sin tur serverade Nicklas Lidström. Att de tre gemensamt får avgöra en OS-final är för mig bland de största ögonblicken i svensk ishockeyhistoria.

Precis i början av ditt referat, pratar du om vad de finska journalisterna sa i paus mellan den andra och tredje perioden. Vad var det de sa, som vi lyssnare aldrig fick reda på, eftersom Lidström gjorde mål?

– De sa att Sverige brukar alltid vinna de stora matcherna. Ur ett rent referatmässigt perspektiv var detta en av de sämre jobben jag har gjort för Radiosporten.

– Jag pratar ju om något helt annat när en OS-final avgörs och det är ju inte bra. Det var synd för mig att han sköt så hårt.

Vill du veta hur Lasse Granqvist ser på Nicklas Lidström som person? Lyssna på ljudklippet ovan.

Kenneth Range
kenneth.jansson@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista