Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Bengt-Åke Gustafsson: "En av de största"

4:38 min

Nicklas Lidström tackade många som har haft stor betydelse för han karriär. En av dem är förre förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

När Lidström höll presskonferens valde han att skicka ett speciellt tack till Bengt-Åke Gustafsson, och menade att den förre förbundskaptenen haft stor betydelse för karriären.

Jag har full respekt för hans beslut. Någon gång kommer man till den tidpunkten när man måste fatta ett beslut. Jag kan bara önska honom lycka till i livet, säger Bengt-Åke Gustafsson till Radiosporten.

Första gången Lidström och Gustafssons vägar korsades var i VM 1991, där de båda var med som spelare.

Han kom fram eom en duktig och teknisk spelare som läste spelet på ett bra sätt. Vi vann VM ihop, och han har utvecklats bra sedan dess. Man såg en grym talang och han har varit med och utvecklat hockeyn.

Gustafsson var sedan förbundskapten för Lidström i den legendariska OS-turneringen 2006, som slutade med guld för Tre kronor efter att "Lidas" avgjort finalen mot Finland.

Det var en sanslös turnering. Det syntes på killarna på en gång att de var där för att vinna. Lidström och de andra grabbarna visade ett fint ledarskap.

Bengt-Åke Gustafsson menar att Nicklas Lidström är en våra största genom tiderna.

Det är otroligt svårt att jämföra, men Lidas har vunnit pris som bästa back i NHL vid sju tillfällen, och för mig betyder det en hel del.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista