Foto: Robert Tennisberg/Sveriges Radio

Stockholms Stadion fyller 100

1:10 min

Stockholms Stadion invigdes den 1 juni, för exakt ett sekel sedan, lagom till de olympiska spelen 1912.

Stockholms Olympiastadion invigdes den 1 juni 1912, för exakt 100 år sedan.

Arenan uppfördes till de olympiska spelen i huvudstaden 1912, till den nätta kostnaden av 1,2 miljoner kronor.

Torben Grut var arkitekt, och valde att bygga Stadion med hjälp av tegelstenar, som fraktades från Helsingborg.

Själva sommar-OS 1912 invigdes den 6 juli, och blev totalt sett en succé även om arenan bara var helt fullsatt under marathonloppet.

– Ekonomin kring de olympiska spelen garanterades av 14 medlemmar i styrelsen för centralföreningen. De fick gå i god för att budgeten skulle fungera, berättar idrottshistorikern Åke Jönsson för Radiosporten.

Solskensolympiaden, som OS 1912 ofta kallas för, är ett begrepp som kom till för att Stockholm bjöd på strålande väder under olympiaveckan.

Här segrade den amerikanske indianen Jim Thorpe i både femkamp och tiokamp, svenske Eric Lemming vann spjutkastningen och finländaren Hannes Kolehmainen dominerade i långdistanslöpning. Dessutom avgjordes ex. fotboll, brottning och dragkamp på Stadion under OS.

Arrangemanget var fantastiskt och gav ett riktigt avtryck. OS 1908 hade varit ifrågasatt, men 1912 års OS blev som en vattendelare. Sverige hade aldrig fått det om det inte vore för Viktor Balk. Han såg att OS i London 1908 inte hade fungerat och såg en chans, säger Åke Jönsson.

Stockholms Stadion, som är belägen i korsningen Valhallavägen/Lidingövägen är den äldsta olympiaarenan som fortfarande är i fullt bruk.

Otaliga sporter har huserat här under de hundra åren. Svenska fotbollslandslaget hade Stadion som nationalarena fram till dess att Råsunda invigdes 1937.

Både AIK och Djurgården har spelat allsvensk fotboll här under många år. Mellan 1913 och 1965 spelades de allra flesta SM-finalerna i bandy på Stadion.

Ishockey-VM har avgjorts här vid ett flertal tillfällen på -40, -50- och 60-talet. Liksom VM i både bandy, konståkning, skridsko och speedway bl.a.

Men allra mest känt är Stockholms Stadion för alla friidrottstävlingar.

EM 1958, där Rickard Dahl segrade i höjdhopp, och massor av landskamper har avgjorts här. Inte minst Finnkampen. Och så DN-galan förstås.

Stadion är faktiskt världsrekordarena i antal världsrekord i friidrott, hela 83 stycken!

Från USA:s blivande bronsmedaljör Donald Lippincotts försökslopp på 10,6 invigningsdagen den 6 juli 1912 till danske Wilson Kipketers tangering av Sebastian Coes 1.41,73 på 800 meter 1997.

20-talets löpardominant Paavo Nurmi från Finland har satt flera världsrekord här, likson vår egen Gunder Hägg på 40-talet.

Bland svenska världsrekord märks i övrigt bland annat Anders Gärderuds 8.09,7 på 3000 meter hinder 1975 och Patrik Sjöbergs 2.42 i höjdhopp 1987.

– Stadion är som ett hem för mig. Det är en perfekt friidrottsarena, för man kommer nära publiken. Mitt världsrekord här är nästan större än OS-guldet. 20 000 var här för att se mig, det är något man vill uppleva. En prestation på hemmaplan är en större upplevelse, säger Anders Gärderud till Radiosporten.

Dessutom har Stadion på senare år använts som konsertarena. U2, Bruce Springsteen och Rolling Stones är några av dem som har spelat inför stadionpubliken.

Klicka på ljudklippen för att lyssna på fler röster om Stockholms Stadion.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sverigesradio.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista