1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

EM-profilen: Vi snackar om Franck Ribery

7:55 min

Hör vad radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson tycker om den franska världsspelaren.

Franck Ribery är en av världens bästa fotbollsspelare. Den snabba och tekniske mittfältaren spelar i Bayern München.

Förutom snabbheten och tekniken är jag imponerad på hur mycket han kämpar under matcherna. Han springer på allt och måste vara jättejobbig att möta, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

Ribery har tagit en lite annorlunda väg för att bli stjärna. Han har inte spelat i någon av de klubbarna som vi i Sverige tycker är de allra bästa.

Hans karriär har varit lite konstig. Han var ingen supertalang när han var tonåring och ingen trodde att han skulle bli proffs. Han slog igenom i Galatasaray, men fick inte sin lön och flyttade hem till Marseille. Där blev han en stjärna. Då ville de allra största klubbarna, som Barcelona, värva honom. Men han valde att gå till Bayern München.

Franck Ribery har blivit en smartare fotbollsspelare med åren.

Från början försökte han alltid göra allt själv, men nu förstår han att han kan släppa vidare bollen när det inte funkar. Han har blivit jämnare och mer av en lagspelare i Bayern, säger Henriksson.

Franck Ribery har vunnit många priser. I VM-finalen 2006 spelade han, men då förlorade Frankrike.

Han var kanske den bästa spelaren i den finalen. I VM 2010 bråkade flera spelare, bland annat Ribery, med tränaren. Det är bättre stämning nu, men fortfarande inte helt perfekt. Om det blir förlust i första EM-matchen kan det nog bli lite bråkigt igen, säger Henriksson.

Sverige möter Frankrike i EM. Martin Olsson eller Andreas Granqvist kommer få möta Ribery.

Jag är nervös. Ribery är en av världens bästa spelare och det blir svårt för svenskarna. Han är kanske den enskilt bästa spelaren svenskarna kommer möta, säger Henriksson.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista