Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX

Skidparet rehabar ihop

Hans Olsson: "Lite galen är jag nog"
5:21 min

Maria Pietilä Holmner och Hans Olsson är ett par. Och skadade. Nu jobbar de hårt för att komma tillbaka till världstoppen.

I januari i år var Maria Pietilä Holmner tvungen att avsluta sin säsong. Olyckan var framme och korsbandet gick av. Nu jobbar hon hårt med rehabträningen och i slutet av juli hoppas hon att vara tillbaka på skidor igen.

Just nu står det väldigt bra till. Rehaben flyter på och allt känns bra. Självklart är man rädd för bakslag. Jag tycker om att träna, och iband blir det lite för mycket och knäet svullnar upp. Men jag har lärt mig var gränsen går, säger Pietilä Holmner till Radiosporten.

Skadan har fått Maria att se på sin idrott på ett annat sätt. Hon har blivit starkare mentalt under skadetiden, och nu är längtan tillbaka till skidåkningen stor.

Jag har fått mer motivation och fått tid för att fundera på vad jag kan förbättra med min åkning. Jag har lärt mig jättemycket av att se tävlingarna på TV och se hur konkurrenterna kör.

Marias sambo, Fartspecialisten Hans Olsson, är också skadad. Han kraschade svårt för ca tio veckor sedan, med ett brutet sken- och vadben som följd. 

Först tappade jag vänsterskidan, då åkte jag vidare och försökte stanna med en skida. Men det gick inte och jag voltade. Jag kände att något hände med benet, det expolderade, och när jag landade såg benet ut som en kokt spagetti. Det var en mardrömsupplevelse, säger han till Radiosporten.

Precis som sin flickvän, jobbar hårt skadedrabbade Hans nu för att komma tillbaka.

Lite märkligt är det, men jag vill verkligen tillbaka till startlinjen. Jag drömmer om att få vinna Kitzbühel eller Wengen. Jag tycker att det är en fantastisk känsla att köra störtlopp, och den känslan vill jag uppleva igen.

Rehabträningen går dock långsamt framåt. Men stödet från nära och kära får Olsson att orka ladda om.

Jag är dålig på att lyssna på kroppen. Egentligen borde man göra det, men jag har lärt mig att hantera smärta. Men mamma säger alltid att jag är för feg, säger han.

Lasse Persson
lasse.persson@sr.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se
 

     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".