1 av 2
Foto Christine Olsson / SCANPIX
2 av 2
Fotbolls-EM 2012

Zlatan: "En medalj slår allt"

13 min

Efter söndagens träning på Råsunda mötte Zlatan Ibrahimovic media och berättade bland annat om hur viktigt landslagsspel är.
– Tar jag medalj här går det över alla priser jag har vunnit, att ta medalj med det land du kommer från, det kan inte bli större.

I dag tränade Johan Elmander med boll och Sveriges lagkapten Zlartan Ibrahimovic tycker att det är väldigt viktigt.

– Det är mycket viktigt, vi behöver alla som är uttagna och alla som är med. Elmander är en viktig spelare för oss, han har spelat alla matcher när han väl har varit frisk och gjort det bra och det han kommer med, den kvalitetetn betyder mycket för oss och för det sätt vi spelar.

Och än en gång kom frågan om det är bäst med Elmander längst fram och Zlatan bakom.

– Om det är bäst måste du fråga Erik om, vi funkar bra ihop, det har gått bra och vi har spelat ihop ända sedan U21 vi känner varandra bra både på och utanför planen.

Sverige har inte haft en tydlig startelva, det tror Zlatan bara är positivt.

– Jag tror att det är en fördel, för då är alla tillgängliga och med på vad de ska göra och alla känner att de är nära startelvan om inte i, om man kör med samma elva hela tiden kan de som är utanför tappa tålamodet och känna att de inte kommer att få någon speltid. Nu är alla på gång hela tiden.

Det här blir den första turneringen med Erik Hamrén som förbundskapten.

– Det bästa är kommunikationen med spelarna, han för fram sitt budskap på bästa sättet och det han vill för han ut på ett bra sätt, han kommunicerar bra på och utanför planen och är öppen för nya idéer, om det är rätt eller fel kan man diskutera, men han sätter sig ner och diskuterar med alla spelare som är med.

Zlatan och Hamrén tog ett snack efter träningen.

– Vi sa att det är för mycket media. Det är helt sant, det har varit för mycket för alla. Man ska ge laget lite lugn och ro så att vi kan fokusera oss på det vi ska göra på planen. Det är jag som kan säga att vi inte ska göra media.

Senast Ibrahimovic pratade med media blev det rubriker kring om Zlatan ska bli kvar i Milan. Men det ska inte störa så mycket.

– Det stör ingenting, man får ett par samtal och får en liten utskällning, men man har erfarenhet och har gått igenom det i tio år, det viktigaste är att man står upp och vet när man gör fel och går vidare. Det som står i tidningarna stör inte mig. Det är mycket snack nu, vi har ett mästerksap att spela och mycket annat också.

Vad är det som kännetecknar det här gänget?

– Framförallt att vi har ny tränare, vi spelar på ett annat sätt som vi inte har gjort innan och vi har en bra mix i laget, många spelare som inte har spelat mästerskap och är hungriga.

Och för egen del?

– Det känns bra, det har gått bra jag ska inte klaga på något jag ska in och spela de första tre matcherna ,  komma vidare och sedan ta en match i taget.

– Tar jag medalj här går det över alla priser jag har vunnit, att ta medalj med det land du kommer från, det kan inte bli större. Det är en stor ära för oss att vara med här, att ta på sig matchtröjan och komma ut på planen, att representera ditt land och få vinna, att få komma hem och möta alla supportrar, det kan inte bli större, det slår allt.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista