Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
friidrott

Efterlyser andra uttagningar för maratonlöpare

2:03 min

Friidrottens förbundskapten är förvånad över att Sveriges olympiska kommitté inte tar större hänsyn till den sakkunskap en förbundskapten i en idrott har.

Maratonlöparen Mustafa Mohamed fick i förra veckan nej till OS-start av Sveriges Olympiska Kommité - ett beslut som gjorde friidrottens förbundskapten Stefan Olsson väldigt besviken.

Mohameds enda maratonresultat i år var en nionde plats i Hamburg maraton, på tiden 2:12:28, vilket var en och en halv minut över förbundets OS-kvalgräns.

– När jag summerade upp den informationen jag hade från loppet i Hamburg, från "Musses" träning och de kontakter vi hade så kändes det som om vi var i ett läge där det bara kunde bli bättre de kommande månaderna, säger Stefan Olsson.

– Jag är helt övertygad om att "Musse" skulle ha goda möjligheter att uppfylla SOK:s krav i London, och det var på de grunderna som jag gjorde den här nomineringen.

Kvalificeringstillfällena i maraton är väldigt få, och Olsson efterlyser nu att även andra kriterier än de strikt tidsmässiga skulle kunna vägas in inför en OS-uttagning.

– Ett maratonlopp nu skulle vara en omöjlighet. Dels för att maratonsäsongen i princip är slut, dels för att det skulle komma för nära inpå London. Men jag fick nej på den frågan. Det jag närmast tänkte på var en bra insats på 10 000 meter på EM om ett par veckor, om det skulle kunna vara kvalificerande. Men det var kalla handen tyvärr, säger Stefan Olsson.

Jonas Enarson
jonas.enarson@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista