Rio Ferdinand. Foto: Apichart Weerawong/Scanpix.
em 2012

"Rio Ferdinand är besviken"

Holmström om stormen kring England
1:29 min

Med en vecka kvar till Englands första match mot Frankrike i fotbolls-EM stormar det åter igen kring det skadedrabbade landslaget som ju Sverige möter 15 juni.

Nästan som ett Agatha Cristie-mysterium försvinner de en efter en. Den senaste veckan har Roy Hodgoson fått se tre nyckelspelare försvinna ur truppen. Desssutom finns frågetecken kring John Terry, men som i alla fall för tillfället sägs vara spelbar.

Med Frank Lampard och Gareth Barry borta kom Gary Cahills käkskada i matchen mot Belgien synnerligen olämpligt.

"Han var kollossal i Champions league-finalen mot Bayern München. Vi behöver honom. Jag är arg för att vi har några stora spelare med en turnering bara åtta, nio dagar bort", säger Steven Gerrard till brittiska Sky Sports.

Skadan har dessutom öppnat upp den känsliga frågan kring Rio Ferdinads deltagande i landslaget. Den tidigare kaptenen med 81 landslagsmatcher ställdes ju utanför Roy Hodgsons trupp, av som Hodgson utryckte det "fotbollsmässiga skäl".

Men de flesta tror ändå att konflikten mellan Chelsea-kaptenen John Terry och Rios bror Anton har spelat in. Efter EM ska en domstol pröva om John Terry gjort sig skyldig till att ha kastat rasistiska glåpord till Anton Ferdinand under London-derbyt i höstas.

Med erfarna spelare borta borde det kanske öppnat för Rio Ferdinand men istället kallades Liverpools 22-årige Martin Kelly in för att ersätta Cahill.

Kelly gjorde landslagsdebut i slutet av träningsmatchen mot Norge förra veckan och har bara spelat 12 ligamatcher under den gångna säsongen. Ett beslut som fick Rio Ferdnand att på twitter utropa varför, och hans agent har gått till rasande angrepp mot Hodgson och det engelska fotbollsförbundet som han menar behandlar Rio Ferdinand respektlöst.

– Rio är väldigt besviken. Detta är väldigt svårt att acceptera. Det här är en spelare som har gjort 81 landskamper för sitt land. Det har inte hanterats på rätt sätt, säger Rio Ferdinands agent Jamie Moralee till BBC Sports.

Skadorna och turerna kring det engelska landslaget det senaste året borde kanske gjort att dom, inför stora mästerskap, vanligtvis så segervissa engelsmännen spelat ner sina förväntningar. Men istället är det många här som menar att just krisen är det som talar för att England faktiskt tar sig till finalen i Kiev den första Juli...

Patrik Holmström, London
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".