Svår nöt att hitta ersättare till Holland

Holland – eller Nederländerna, om ni så vill – hoppar av som arrangör för damernas EM. Hade det varit Grekland så kunde man ju förstått, men Holland? Idrottstokiga Holland!

Innan vi fått veta mer om varför blir det bara spekulationer om varför. Men förmodligen har det med ekonomi att göra.

När, var och hur det nu blir ett EM-slutspel är en tuff nöt för det europeiska förbundet att knäcka. För ett mästerskap av den här storleken är ingen barnlek.

Det ska finnas arenor, och dom arenor som kan komma ifråga har ofta ett tajt schema där det mesta är bokat långt i förväg. Det skulle kunna tala för att man flyttar mästerskapet i tid. Fast det får inte krocka med herrarnas VM-slutspel i januari och sedan går man in i slutdelen på det nationella seriespelet.

Ett alternativ är att göra som dom spanska arrangörerna av alpina VM gjorde 1995. Det fanns helt enkelt inte snö i Sierra Nevada, så då sköt man på mästerskapet ett helt år.

Nu säger det europeiska förbundet att det finns några intresserade länder. Skulle inte förvåna mig om det handlar om något land från forna öst som brukar kunna trolla med knäna om det behövs. Men på sex månader ska boende, arenor och en organisation värd namnet tas fram. Plus en så kallad host broadcaster. Alltså en TV-värd som också ska se till att det kan sändas radio.

Och så ska förstås Hollands landslag ersättas med något annat lag som får gå in på arrangörens plats. Synd om dom orangefärgade spelarna som inte får möjlighet att spela hemma och överraska.

Mats Dahlberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista