Foto: Christine Olsson/Scanpix.
Fotbolls-EM 2012

Landslagsveteranen varnar: "Varit slarvigt"

4:33 min

Anders Svensson är EM:s näst mest rutinerade spelare. Mittfältaren hoppas nu att Sverige ska göra ett bättre genrep än inför tidigare mästerskap.

Anders Svensson är på väg mot sitt femte stora mästerskap. Men mittfältaren känner sig inte mätt, utan ser fram emot att få komma ned till Kiev. Samtidigt är det viktigt att behålla fokus, säger han inför genrepet mot Serbien.

– Vi vill komma ned på plats och installera oss där nere. Det är då det kör igång ordentligt. Samtidigt vill vi göra en bra sista match. Det är en erfarenhet från inför tidigare mästerkap att det varit lite slarviga sista matcher innan mästerskapet.

– Man ser lite längre fram och vill gärna få den matchen avklarad för att komma ned och köra igång på riktigt. Jag hoppas att vi kan göra en bättre match än genrepen inför tidigare mästerskap.

Hur gör man för att fokusera?

– Att vinna alla matcher ger ju självförtroende och skapar vinnarkänsla. Det finns en stor vinnarkänsla i den här gruppen, så jag tror inte det ska bli några problem. Jag tror alla kommer vilja göra en bra match och vinna över Serbien.

Anders Svensson har spelat i mängder av olika blågula konstellationer. 35-åringen har klart för sig vad som utmärker detta års jämfört med tidigare.

– Det är naturligt olika spelartyper i de olika mästerskapen. Nu har vi väldigt många individuellt skickliga spelare och tekniskt den bästa truppen vi har haft. Men därmed inte sagt att det är det bästa laget, man ska fungera tillsammans under en kort tid på en extremt hög nivå.

Hur är din egen roll i år jämfört med tidigare?

– Jag är väl en av de mest erfarna spelarna. Så jag ska sprida ett lugn och vara en glad kille. Men det är som jag brukar vara, så det är ingen större skillnad mot innan.

Vet du att du är den näst mest rutinerade av alla spelare i hela EM?

– Nej, det hade jag ingen koll på.

Det är bara Spaniens målvakt Iker Casillas som har gjort fler landskamper än Svenssons 126. Men Elfsborgs mittfältare har inga ambitioner att bara luta sig tillbaka, vilket kanske förklarar att han finns med år efter år.

– Det är ett nytt mästerskap och jag kan inte leva på gamla meriter. Det är nu och idag som gäller, så det är inget jag går och tänker på. Jag vet att jag varit med länge och är ganska avslappnad inför vad ska komma. Samtidigt ser jag fram emot det och är nervös och spänd som alla andra.

Linn Nenzén
linn.nenzen@sr.se

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista