Foto: Richard Henriksson/Radiosporten

Här är Lasse Granqvist

0:41 min

Lasse Granqvist kommer att vara en av Radiosportens huvudreferenter under EM, tillsammans med bland andra .

1. Vad ser du mest fram emot under fotbolls-EM?

– Såklart vill jag se en attraktiv och offensiv fotboll med individuell teknik i fokus.

2. Vilka spelare blir extra intressanta att följa?

– Det ser ut som de riktigt stora spelarna kommer till turneringen i form: Ronaldo i Portugal, Benzemaa i Frankrike, Tysklands Podolski (som alltid är bra i landslaget); ja, till och med spanske Torres verkar ju vara på gång.

3. Vem blir EM:s skyttekung?

– Karim Benzema, med anledning av god form och min tro att Frankrike går långt i turneringen.

4. Vad tror du om Sverige?

– Sverige befinner sig i en mycket märklig situation. För första gången sedan jag följt Sverige på plats i stora mästerskap (sedan EM i Sverige för 20 år sedan) har Sverige ett lag som blir bättre ju längre fram i planen vi tittar.

– Målvakten känns riskabel (matchotränad efter lång frånvaro). Backlinjen är fylld med frågetecken, på ett sätt som påminner om när Tommy Svensson på 90-talets början sökte ett innerbackspar.

– Däremot ser mittfältet spännande ut med många tänkbara alternativ. Framåt handlar det ju om absolut yttersta klass, eftersom Zlatan Ibrahimovic är en unik spelare.

– Dessutom verkar han vara såväl spelsugen som i fysisk och mental "bäst-i landslagskarriären-form". Men även om Ibra gör ett drömmål per match så blir det svårt att räcka till avancemang om spelet i eget straffområde inte håller.

– Frankrike och England går vidare från gruppen.

5. Vilket lag vinner EM och varför?

– Frankrike. Jag trodde knappt det var sant när rapporterna kring fransmännens uppträdande i Sydafrika-VM för två år sedan nådde rapporteringens ljus.

Fransk fotboll, som var europa- och världsledande vid millennieskiftet och i VM final 2006 hade så fullständigt raserats. Gamle storbacken Blanc tycks dock ha lyckats ena motstridiga viljor och infört en fotboll som spelarna tror på.

– Revanschlustan borde vara kraftig. Med flera spelare i god form och med Benzema som skytteligavinnare så vinner Frankrikes tekniska och snabba fotboll.

6. Ditt bästa EM-minne?

– Sveriges väg i hemma-EM 1992 i konkurrens med det den starka svenska insatsen 2004.

– Enskilda ögonblick jag minns är Brolins 2-1 mot England 1992 och svensk landslagsfotbolls häftigaste mål någonsin (strax före Hamrins Tysklandsmål på Ullevi 1958), Zlatan Ibrahimovics sanslösa klack mot Italien 2004.

7. Varför ska man följa EM med Radiosporten?

– Därför att de ögonblicken vi aldrig glömmer speglas på det mest minnesvärda och ärliga sättet. Låt oss skapa magi igen!

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista