1 av 2
2 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix
Fotbolls-EM 2012

"Målvaktssituationen är alarmerande"

6:06 min

 Svenske förstemålvakten Andreas Isaksson byttes ut under genrepet mot Serbien då han var trött i högerlåret.

Radiosportens Lasse Granqvist och fotbollsexperten Richard Henriksson har svårt att ta ut en startelva till EM-premiären.

Efter kvällens match mot Serbien finns det fortfarande stora frågetecken i den svenska truppen, framför allt i försvarsspelet.

– Jag kan inte ta ut en startelva just nu, det finns fortfarande vissa frågetecken, dels för att det är spelare som inte vet om de är spelklara på grund av skador, och sen små beslut i baclinjen som handlar om dagsformen; hur spelarna ut så tätt in på match som man kan, innan beslutet om startelvan måste tas, säger fotbollsexpert Richard Henriksson.

Vad gäller målvaktssituationen fick förstemålvakten Andreas Isaksson bryta matchen.

– Det är alarmerande om han inte kan spela. Inte för att Johan Wiland är en dålig målvakt, men Isaksson är en nyckelspelare och kan avgöra matcher, säger Richard Henriksson.

I fyrbackslinjen är det oskrivna kort. Mikael Lustig startade matchen som högerback gjorde en godkänd match, men byttes ut efter 75 minuters spel. Han ersattes av Jonas Olsson.

– Här kommer dagsformen att avgöra. Det är Mikael Lustig och Jonas Olsson som tampas om högerbacksplatsen. Hamrén måste visa fingertoppskänsla, säger Richard Henriksson.

Offensivt såg det bättre ut i genrepet. I mittfältet kunde man hitta flera olika kombinationer, dels i ytterspelarna och dels i balansspelarna.

– Jag tycker att man ska spela på precis det sätt man gjorde mot Serbien. Nyckelspelarna Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström är nyckelspelare och de ser väldigt starka ut, säger fotbollsexperten.

Johan Elmander är fortfarande ett frågetecken i forwardsrollen efter sin spricka i ett mellanfotsben.

– Ola Toivonen är en matchvinnare och i matchen mot Serbien fick han bara två målchanser och där gör han ett mål och fixar en straff. Han har matchvinnaregenskaper som Markus Rosenberg inte har, så där är det fördel Ola Toivonen.

Sveriges spelar sin EM-premiär mot hemmanationen Ukraina på måndag 11 juni kl. 20.45.

Lasse Granqvist
radiosporten@sverigesradio.se

Sofia Forell
sofia.forell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista