1 av 11
2 av 11
3 av 11
Foto: Scanpix
4 av 11
5 av 11
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
6 av 11
Foto: Martin Hedberg/SR
7 av 11
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
8 av 11
9 av 11
10 av 11
11 av 11

Mästerskaps-Mellberg ser slutet

Hör Olof Mellberg om landslagskarriären
5:25 min

Sverige gör nu sitt sjätte av sju möjliga VM och EM-slutspel under 2000-talet. Den ende som funnits med i alla de mästerskapen är mittbacken Olof Mellberg - nu gör han sin sista insats i landslaget.

EM 2012 blir en slutpunkt på en fantastisk landslagskarriär med över 110 landskamper och sex mästerskap. Rätt bra av en kille som inte ens satsade på fotboll när han var liten.

Han slutade med fotboll redan som knatte, spelade tennis och bandy istället. Men så kom suget tillbaka och då gick det snabbt.

Han fick spela allsvenskt i Degerfors redan som 18-åring, värvades till AIK och så kom proffschansen i Racing Santander. Han tog sig in i landslaget och gjorde mästerskapsdebut EM 2000 mot Belgien i Belgien.

– Det var häftigt. Men det gick inte så bra för laget, säger Olof Mellberg

I de kommande mästerskapen VM 2002 och EM 2004 gick det bättre

–  Vi var bra då, säger Olof Mellberg.

Sverige var bra då, med Mellberg, Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och en viss Zlatan Ibrahimovic som slagit sig in i landslaget. Men det slutade tråkigt i båda de mästerskapen och Olof Mellbergs tyngsta landslagsminne kommer från EM 2004.

– Det var straffmissen mot Holland, men förlusten mot Senegal var nästan ändå snöpligare. Vi gjorde fantastiska mästerskap 2002 och 2004.

O så tungt, men när Olof Mellberg får berätta om sitt bästa landslagminne skiner han upp och minns ett kokande Berlin under VM 2006.

– Paraguaymatchen. Det kändes som om vi spelade på hemmaplan. Det var fantastiskt att se det gula havet av fans och att vi vann, det är ett fantastiskt minne.

Nu är det snart slut för Olof Mellberg i landslaget och det är mycket han kommer sakna.

– Matcherna, men även träningarna och samlingarna i samband i mästerskap och vid kvalmatcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".