Foto: Jack Mikrut/Scanpix.
inför OS 2012

Bordtennisförbundet drar SOK inför domstol

Walter Rönnmark: ”Idrotten ska avgöra"
6:42 min

Matilda Ekholm stoppas från OS, trots att hon kvalificerat sig. Fel, tycker förbundet som nu inleder en juridisk process mot SOK.

Bordtennisspelaren Matilda Ekholm vann nyligen världskvalet i Qatar.

Men det räckte ändå inte för att få åka till London - Sveriges olympiska kommitté (SOK) meddealde att 29-åriga Ekholm inte får spela OS, med hänvisning till deras kriterie att alla aktiva ska ha chans på en topp-8-placering för att få åka.

SOK har meddelat det internationella bordtennisförbundet, ITTF, att man inte tänker använda platsen, som nu tilldelas någon annan nation. Enligt det Svenska bordtennisförbundet har man stöd i sin sak av ITTF, både genom flerfaldige världsmästaren Vladimir Samsonov och ordföranden Adham Sharara, som ska ha skrivit till SOK för att få dem att ändra sitt beslut. Dock utan resultat.

Det är mot den bakgrunden som det Svenska bordtennisförbundet, SBTF, nu valt att inleda en juridisk process mot SOK vid Stockholms tingsrätt. Målet är att Matilda Ekholm ska få rätt att utnyttja OS-platsen.

"Att inleda en juridisk process är inte något som Svenska Bordtennisförbundet eller Matilda Ekholm önskat. Inom bordtennisen vill vi att matcher och turneringar ska avgöras vid bordtennisborden, inte i styrelserum eller i domstolar. Matilda Ekholm har vunnit det hon behöver vinna för att få delta i de olympiska spelen i London 2012 och med idrottsliga resultat kvalificerat sig för OS-deltagande", skriver SBTF:s ordförande Walter Rönmark i ett pressmedelande.

Radiosporten
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".