1 av 2
2 av 2

På plats i Warszawa

Nu är jag på plats i Warszawa, efter en lugn och behaglig resa som inte på något vis påminde om mardrömstrippen till Sydafrika för två år sedan.

Något annat som skiljer sig från Sydafrika är temperaturen.

Och då menar jag inte att vi här faktiskt har plusgrader på rummen när vi ska sova utan att det inte är råder någon kokande EM-feber i den polska huvudstaden.

Visst, banderoller och ett Fan Zone vid Kulturpalatset men knappt några supportar alls.

Men det är klart, Polen är hemmalag varför skulle de drälla runt i sin egen hemstad och fotbollsturista? Och många greker har väl annat att tänka på än dyra resor för att följa landslaget.

Så på stan är det lugnt - men jag räknar med att det är hög stämning på arenan i morgon. Jag och Christian refererar matchen med start klockan 18.

Annars handlade första dagen som vanligt om att komma till rätta på det internationella presscentret - från och med nu kallat IBC (som står för International Broadcasting Centre).

Vi har som vanligt vårt eget kontor där vi härbärgar under mästerskapet. Förutom att Tobbe Svensson sköter tekniken mellan Polen/Ukraina och Sverige häifrån är detta också platsen för förberedelser, planering och de gånger vi kommenterar från tv-bilder gör vi det härifrån.

I detta center samsas alltså all världens bolag om utrymmet. Vissa större resurser än andra. Som ni ser nedan så har tyskarna satsatpå ett lite mer rymligt kontorsutrymme:

Förresten, här finns jag på twitter: @fotbollsarena

Känner mig otroligt taggad på att upptäcka så mycket som möjligt av Warszawa. Har den senaste månaden läst den briljanta boken "Polen i historien" av Peter Johnsson.

Rekommenderas starkt även till er som inte har planer på att besöka landet. God allmänbildning om ett land som har en fascinerande historia kantad av tragiska händelser.

Jag och Dagge hann med en promenad ute på stan också.

Gamla stan är vacker men med vetskapen om att alla "gamla" byggnader är uppbyggda igen efter att ha totalförstörts under andra världskriget... Det är en särskild känsla.

(7 juni)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista