1 av 2
2 av 2

"Frågan är hur komfortabelt det blir..?"

7:31 min

Camp Sweden, den officiella campingplatsen för svenska fotbollsfans i Kiev under EM. Radiosporten fick en rundvandring på det som så sent som i tisdags såg ut som en stor byggarbetsplats.

Mitt i den mäktiga floden Dnjepr, som delar Kiev mitt itu, ligger den avlånga sandön Truchaniv Ostriv. Ett populärt friluftsområde och badplats för Kievborna.

För tusen år sedan passerade svenska vikingar här på sin väg mot Konstantinopel, och det är inte helt osannolikt att de då övernattade på öns mjuka sandstränder.

Under de kommande veckorna vet vi med säkerhet att svenska äventyrare kommer att bo på ön – för det är här, med utsikt mot Kievs väldiga guldglänsade kyrkkupoler, som dom svenska fotbollsfansen kommer har sin bas under EM.

Men frågan är hur komfortabelt det blir... Jimmi Johansson och Filip Gunnarsson från Camp Swedens organisation visar runt i det som alltså mest liknar en byggarbetsplats.

En gångbro förbinder ön med fastlandet och leder rakt in campingområdet.

Vatten, avlopp och elektricitet ska vara färdigt vid det här laget, men vid Radiosportens besök i tisdags var de grävda dikena fortfarande inte återfyllda och marken var väldigt ojämn.

Området var skräpigt och liknade som sagt mest en byggarbetsplats. Och Filip Gunnarsson från Camp Sweden medger att det varit en annorlunda process i Ukraina jämfört med tidigare samarbeten.

Det har bland lokalbefolkningen i Kiev funnits en oro för att det populära badområdet efter EM ska bli ett inhängnat område som man bara får använda om man betalar. Men Denis Rudnik från stadsförvaltningen förnekar att det kan bli så.

Det kommer också finnas ett festivalområde på campingen där svenska stå uppare, artister och också Radiosportens eget radarpar Lasse Granqvist och Ralf Edström kommer att underhålla.

Och till den svenska landslagsträningen, som är öppen för allmänheten och placerad på Dinamo Stadium bara någon kilometer uppför berget från campen - ja dit blir den gemensam avmarch för fansen...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista