Richard Henriksson. Foto: Björn Dalin/Sveriges Radio

Här är Richard Henriksson

En av Radiosportens två fotbollsexperter på plats.

1. Vad ser du mest fram emot under fotbolls-EM?

– Jag ser fram emot att fotbollshistoria ska skrivas. Klassiska matcher, oförglömliga prestationer, mål som för alltid kommer finnas på näthinnan. Vi vet att allt det där bara ligger och väntar på oss - och att vi som vanligt inte kommer att bli besvikna.

2. Vilka spelare blir extra intressanta att följa?

– Storstjärnorna är ju självklara: Zlatan, Ronaldo, Xavi och de andra.Men jag är ännu mer nyfiken på vem som kan kliva fram och sälla sig bland de allra största. Det finns några med sådan potential: Robert Lewandovski, Mario Balotelli och sedan hoppas jag på Mario Götze, om han nu får speltid i stjärnapäckade Tyskland.

3. Vem blir EM:s skyttekung?

– Thomas Müller, Tyskland.

4. Vad tror du om Sverige?

– Har chans på kvartsfinal eftersom lottningen placerade oss i en öppen grupp. Sverige har det i egna händer, spelar man bra går vi vidare till slutspel.Men om formen sviker, då är vi chanslösa.

5. Vilket lag vinner EM och varför?

– Jag tycker att Tyskland har den bästa truppen, med Holland och Spanien strax efter. Italien och Portugal kan skrälla. Tyskarna är mina favoriter!

6. Ditt bästa EM-minne?

– Jag var som liten grabb på EM-semifinalen mellan Sverige och Tyskland 1992. Det var väldigt stort för mig, även om resultatet blev en besvikelse.

7. Varför ska man följa EM med Radiosporten?

– Det där med att fotbollshistoria kommer att skapas... Ingen annanstans förmedlas den så bra som i Radiosporten. Sedan vill jag slå ett slag även för reportagen som sänds i radio och finns på webben.

Mejla Richard: richard.henriksson@sr.se

Fem snabba till Richard

Favoritfilm: Den tredje mannen.
Favoritmusik: Allt med Jack White.
Författare: Paul Auster.
Tv-program: Simpsons
Favoritmat: Bbq.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista