Foto: Bengt Skött/Radiosporten

Rogge: "Stillasittande barn idrottens största hot"

11 min

Möt idrottsvärldens mäkigaste man, IOK:s ordförande Jacques Rogge, i en exklusiv och öppenhjärtlig intervju.

För elva år sedan, sommaren 2001, blev den belgiske f.d. OS-seglaren Jacques Rogge president i Internationella olympiska kommittén (IOK). Under den tiden har han varit högste ansvarig för tre vinter- och två sommarspel.

Och han har haft sammanträffanden med presidenter, kungar, kejsare, industrimagnater, all världens tv- och radiobolag, och inte minst mängder av superstjärnor inom idrotten.

– Jag kunde ha blivit arrogant efter de här åren. Det jag är mest stolt över efter alla dessa år är att jag inte förändrat min personlighet, att jag behållit ödmjukhet, säger Rogge, som avgår nästa sommar.

Nu har han kommit till Stockholm för att fira 100-årsminnet av Solskensolympiaden 1912. Under fredagen ska han bl.a. ge sig ut på seglats på Riddarfjärden tillsammans med de förr OS-seglande bröderna Sundelin. Men framför allt blir det festligheter på Stockholms stadion.

– Det är fantastiskt att en hundraårig arena fortfarande är så levande.

OS 1912 var ett genombrott på många sätt, med deltagare från alla kontinenter för första gången, med speaker och målkamera – och att idrottsvärlden fick sin första superhjälte. Han hette Jim Thorpe.

För Jacques Rogge är det oerhört viktigt att det kommer fram ”superhjältar” som fängslar en hel värld. Han nämner Jesse Owens från 1930-talet, Carl Lewis på 1980-talet och mer nyligen Michael Phelps och Usain Bolt.

I slutet av juli 2012 genomför Jacques Rogge, 70, sin sista OS-invigning. Och när Rio de Janeiro drygt två veckor senare tar över OS-baneret sker också Rogges sista verkligt stora framträdande.

Klicka på ljudknappen för att höra hela intervjun med Jacques Rogge.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista