Foto: Thanassis Stavrakis/AP photo

Obraniak talar franska

2:18 min

Polens presskonferens var underhållande, lättsam och eftertänksam. Fast på franska.

Ludovic Obraniak såg sina landsmän skriva polsk fotbollshistoria när laget för första gången någonsin kvalificerade sig för EM i Schweiz och Österrike 2008.

Själv gjorde Bordeaux-spelaren, som växte upp i Frankrike men blev polsk medborgare 2009, debut i landslaget året efter. Nu ska han spela sitt första mästerskap, och det på hemmaplan.

Ludovic Obraniak underhöll på presskonferensen, men det på franska.

Och det är inte helt problemfritt det där med språket. Det muttras och väcker skepsis både bland vanligt folk och journalister.

Landslagsspelare som aldrig bott i Polen och inte ens kan det så kallade modersmålet, vad är det?

27-årige Ludovic Obraniak har full förståelse för att det väcker känslor.

Han berättar också att det mycket riktigt var svårt för honom att komma in i gruppen i inledningen av landslagskarriären, för drygt två år sen. Att han hamnade utanför och hade svårt att hitta sin plats och roll, kanske mer än normalt för en nykomling.

Men det var bara ett problem inledningsvis säger han och lugnar den oro som finns kring en splittrad polsk trupp.

Han berättar att han vill lära sig, att han pluggar polska och att det är viktigt både för honom själv och alla polacker att han visar att han vill integreras och att han trivs i laget.

Obraniak lyfter hellre fram att det är en fantastiskt bra stämning i det polska laget. De är oerhört sugna på att visa hemmapubliken att de kan vara med och slåss om medaljerna.

Susanna Andrén, Polen.
susanna.andren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista