Bil med barn i Kiev. Foto: Martin Marhlo/Sveriges Radio

Jag är naturligt dum

Vi kör egen bil här i Kiev som ni kanske noterat! Trots rekommendationer om motsatsen. Igår blev vi stoppade av polisen efter att ha kommit lite snett och tvingats till en u-sväng. Polismannen (jag tror det var en polis i alla fall under den stora orange regncapen) pratade bara ukrainska men ”driving license” förstod jag förstås att han ville se.

Men istället viftade jag med hyrbilspappren och pekade på en dekal på vindrutan och efter ett par minuter tröttnade han och lät oss åka.

Ni minns väl rekommendationen vi fick på flygplatsen?! ”Betala aldrig en polis mer än 10-15 euro”… Ännu bättre är väl gratis tänker jag!

På väg till landslagets träning i förmiddags viftade plötsligt en (pengasugen??) polis med en pinne längs trottoaren på den trefiliga motorleden. Ja jag tror nog att han ville att jag skulle stanna... Men jag körde ju i filen längst till vänster, lagligt men ändå ganska fort – så jag gestikulerade oförstående och körde vidare. Polismannen stod kvar på trottoaren.

På vägen hem fick jag ”beröm” av kollega Hedberg. Jag är så naturligt dum och oförstående!! Hedberg skulle ha stannat och plockat fram körkoret menade han…

Men allvarligt talat! Det är lite obehagligt att vara i ett land med en korrumperad polismakt! Å det står för övrigt poliser och vakter överallt. I varje korsning. På varje gångbro. På varje motorvägsviadukt. Vid varje avfart. Storebror ser dig!

På McDonalds vaktar killar i blå kamouflageuniform både ingång och utgång. En grönklädd militär låste och bommade kiosken där vi bor vid stängningsdags. Nere vid den avspärrade huvudgatan (fan zone) i Kiev kryllar det av väktare i gula västar och poliser i blå uniform och den klassiska stora öststatsplatta  polismössan. Storbror ser dig!

Fast hur du kör i trafiken är visst inte så noga. Å säkerhetsbälte och barnkudde till ungarna i baksätet?? Dumheter!!!??

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista