1 av 5
Radiosportens Richard Henriksson och Dag Malmqvist. Foto: Jakob Sillén/Sveriges Radio
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
fotbolls-em 2012

Experten: "Italien spelar nu väldigt likt Spanien"

Richard Henriksson inför Spanien-Italien
7:25 min

Tungviktsmöte direkt i grupp C i kväll: Spanien mot Italien. Richard Henriksson ger sina tankar inför kvällens matcher.

Spanien-Italien

Premiäromgången i grupp C bjuder på en riktig fotbollskaramell: Spanien mot Italien.

Spanien, regerande Europa- och världsmästare, saknar nyckelspelare både framåt och bakåt. Carles Puyol saknas i backlinjen och målskytten David Villa är inte med framåt. Båda missar hela turneringen på grund av skador.

– Det är värre för Spanien att David Villa inte finns med än at Puyol saknas. För ett mittbackspar med Sergio Ramos och Gerard Piqué, som Spanien kommer att spela med i stället, det är ganska bra det också, säger Richard Henriksson.

– De måste direkt hitta en spelare som likt David Villa snittar ungefär ett mål per match, annars kommer de nog inte bli europamästare igen.

En av alternativen är ifrågasatte Chelseaanfallaren Fernando Torres.

– Han har ju haft en väldigt märklig säsong i Chelsea. Har ju inte varit ordinarie, men sen då när han väl fick chansen har det sett bättre ut. För några månader sedan trodde man knappt att han skulle komma med i EM-truppen överhuvudtaget.

– Spanjorerna, de som följer laget, menar att Del Bosque är väldigt lojal med spelare som har presterat för honom tidigare. Jag tror att han får chansen.

De möter ett Italien som likt VM 2006 skakas av anklagelser om spelskandaler och allmän tumult. Då blev det VM-guld, frågan är hur det ser ut nu?

– Jag tror inte att spekulationerna som är i Italien spelar så där jättemycket, men just att Domenico Criscito skickas hem från lägret och polis kommer och genomsäker hans rum... det kan inte vara en optimal uppladdning.

Ett Italien som dock nu spelar en annan typ av fotboll, och har gått från det defensiva till att mer och mer vilja föra matcherna med ett stort bollinnehav.

– Italien spelar nu ganska så likt Spanien, faktiskt. Det Prandelli fört in är mycket det att hålla bollen inom laget. Just mot Spanien tror jag att det kommer att bli en avgörande faktor i matchen.

Nytt eller inte, Italien fortsätter att vara säkra bakåt och släppte bara in två mål på hela kvalspelet.

– Väldigt defensivt starka. De har bra spelare på de defensiva positionerna, flera av de duktiga Juventusspelarna som ju vann scudetton.

Bland spelarna som ska "göra det" framåt för Italien lyfter Richard Henriksson fram yrvädret Mario Balotelli och Andrea Pirlo.

– Pirlo är lika bra nu som när Italien vann VM 2006. Han var, tycker jag, efter Zlatan Ibrahimovic serie A:s allra bästa spelare.

Så hur går det?

– Svårt att säga, de flesta skulle så klart tippa på Spanien. Jag tror att italienarna kommer att ge dem en rejäl fajt. Jag kan tänka mig ett oavgjort resultat här.


Irland-Kroatien

Den andra matchen i grupp C är Irland mot Kroatien. Ett ålderstiget och anonymt Irland.

De gamla, typ Shay Giwen är en nyckelspelare. Och så har de Robbie Keane förstås.

Irland coachas av Giovanni Trappatoni. Spelar de så italienskt som man tror?

– Ja, det gör de. De är starka defensivt. Lite som Grekland 2004, fast inte med samma kvalitet. Irland är ett av de svagaste lagen i EM, på pappret. Ingen tror att de ska gå vidare.

Kroatien då, vad är statusen där?

– Mycket svåra att läsa. Dagsformen är väldigt avgörande.

Kroatien förlorade stort mot Sverige i en träningsmatch för ett par månader sedan.

När de är bra, är de bra. Men de är väldigt ojämna och mot Sverige var de riktigt dåliga. Men de är lite lika Sverige, ett lag som ofta spelar bra mot bra motstånd. De är klart bättre i anfallet, än i försvaret.

– Men det är ändå Kroatien som är favoriter i den här matchen.

Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Emma Lukins
emma.lukins@sr.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".