Foto: AP Photo/Jon Super

I England handlar snacket inte om fotboll

4:19 min

Sveriges grupp sparkar igång imorgon med matchen Frankrike-England. I England har försnacket, som vanligt varit hett, men handlat om mycket annat än fotboll.

Den stora snackisen i England är "Rio-gate". Affären som handlar om att Manchester United-försvararen lämnats hemma. Enligt färske förbundskatenen Roy Hodgson på grund av sportsliga grunder, men enligt de allra flesta stavas anledningen John Terry.

Terry ställs inför rätta för sina påstådda rasistiska glåpord mot Rios bror: Queens Parker Rangers-spelaren Anton Ferdinand.

Jason Burt, fotbollsskribent på tidningen The Daily Telegraph, är en av alla dem som menar att det är helt uppenbart att Roy Hodgsons orsaker till varför Rio inte är uttagen är på grund av konflikten mellan familjen Ferdinand och Terry. Och hade Burt varit förbundskapten hade han gjort precis tvärt om.

Det är en stor story här i England. Det är uppenbart att det är på grund av konflikten som Rio lämnats utanför. Det är fel, Hodgson har valt sida. Rio borde ha varit med i truppen. Terry skulle ha lämnats utanför, tills dess att allt lugnat ner sig, säger han till Radiosporten.

Men hur påverkar allt detta tumult det engelska laget då? Enligt spelarna, nte alls. Det är i varje fall mantrat de bjuder på under presskonferenserna.

Och det köper BBC-reportern Richard Conway.

Spelarna säger att de lagt hela grejen bakom sig. Det är fullt fokus på de som är här, säger han.

Den andra spelaren det talas om är Alex Oxlade-Chamberlain. Arsenals 18-åring, har inte gjort en enda landskap innan EM och bara en handfull matcher i Premier League. Likheterna med Theo Walcott, som togs ut till VM 2006 utan att ha spelat en enda minut i landslagströjan, är slående.

Hypen är som när Walcott togs ut. Men den stora skillanden är att "the Ox" har en roll att spela i truppen. Han kan bli en joker, säger Conway.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista