Sveriges herrar kan alltså missa VM i Spanien

Tänk så olika man kan tycka om en match. Det svenska laget och ledningen var minst sagt missnöjda med att bara ha vunnit med en boll i VM-kvalet mot Montenegro. Montenegro!

I princip alla jag hade sällskap med från Hovet och som betalat entré var smått saliga över den djävulusiskt spännande matchen som Mattias Andersson, med sin räddning mindre än tio sekunder från slutet, och Niklas Ekberg, med sitt mål mindre än sekunden före slutsignalen. 22-21 och allt strulspel under övriga 59 minuter och 50 sekunder var förlåtet.

Men räkna med en tuff match borta. Allt snack om att kalla in Kim Andersson avfärdade också Staffan Olsson direkt efter slutsignalen. Vi har det gäng vi har, var det klara budskapet.

Kanske blev montenegrinerna extra taggade av arrangörsmissen att spela fel nationalsång före matchen. Sådan får bara inte hända!

Spelarna själva stämde upp a capella med hjälp av en del i publiken. Och mot slutet av sången så klappade också alla svenskar takten. Det värmde!

Sveriges herrar kan alltså missa VM i Spanien. Däremot är ju damerna inkvalade till EM som skulle spelats i Nederländerna. Som ju avsa sig arrangemanget.

Enligt Europeiska Handbollförbundet är tio länder intresserade av att ta över. Sverige är ett, men det kan inte bli tillsammans med både Danmark och Norge. Reglerna tillåter bara delning mellan två länder.

Och ska man tolka general managern Stefan Lövgren rätt så är det tveksamt om Sverige verkligen vill ta på sig det hela. Sverige har EM 2016 och ett EM nu som kanske skulle gå inför halvbesatta arenor skulle kunna skrämma bort tilltänkta sponsorer från EM-festen 2016.

Min gamla gissning om något östland eller två, får stå kvar. Även om EHF nog gärna ser ”säkra” arrangörer som något av dom nordiska länderna som försthandsvalet. Och det blir EM i december, ingen annan tid.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".