Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
fotbolls-em 2012

"Alla har sin sving, det gäller att hitta sin"

11 min

Richard Henriksson träffar Kim Källström för att prata taktik, kommunikation och vilka spelare i landslaget som ser helheten.

Henriksson: Kim, när jag sitter och tittar på landslaget. Både på matcher och träningar, så slås jag ofta av hur du är i diskussioner på planen. Uppfattar du dig själv som en spelare som har koll på mer än bara det som händer när bollen ligger vid fötterna?

Källström: Jag har insett vikten av hur viktigt det är att kommunicera med spelarna. Sedan beror det på vilka man spelar med. Det är mycket enklare att kommunicera med någon som kommunicerar tillbaka, det blir naturligare med en diskussion. Sedan så spelar jag på en position som är navet i hela laget, och tappar vi kontrollen på matchen så blir det ofta ett dåligt resultat. Kommunikation är otroligt viktigt.

Henriksson: Dagen innan en viktig match, som inför premiären mot Ukraina. Hur skulle ett eventuellt snack se ut mellan dig och de andra mittfältarna? Vad är det för några scenarier som ni diskuterar?

Källström: Man säger att man inte ska anpassa sig så mycket efter motståndarna, men om de har bollen måste man göra det. Det handlar mycket om vart vi kan tillåta dem att ha bollen, vart måste vi skydda. Vi måste alltid skydda ytan bakom oss, den ytan får aldrig någon komma in i.

Henriksson: Ganska ofta i en match så kan man ju redan efter en kvart inse att det behöver göras förändringar.

Källström: Ja, absolut. Vi förebreder oss, tänker att det här eller det här viktigt men sedan kan man ju ha en rent ut sagt pissig dag. Ingenting stämmer och man har satt skorna på fel fot nästan. Då gäller det att man i kommunikationen och i positionsspelet ändå ligger såpass rätt att man inte blir nedtryckta. Den dagen det är solsken och allt är perfekt, då är inte taktiken så viktigt. Men när det går lite emot och det regnar, det är då man ser om man är ett bra eller dålig dag.

Tryck på ljudlänken ovan för att höra fler frågor och svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista