Det viktiga är inte när utan att det sker

På väg till den pirriga, men också hoppande härliga matchen mot Ukraina stånkade jag fram genom den kvalmiga natten i Lviv. En Ukrainsk stad som av, möjligtvis, ironiska betraktare räknas som pärlan bland de Ukrainska EM-orterna

Jag klev, mellan hålen i vägen, bort från EM-arenan, som var granne med plåtskjul som var bostäder, på landsbygden där Tyskland nyss besegrat Portugal med 1-0.

På väg mot flygplatsen för att flyga till Kiev klockan 02.40 växte stressen för varje överlastad buss och fartdopad bil jag lyckades undvika att bli rammad av. Nu var jag bara tvungen att hitta en taxibil - och min lycka fanns parkerad under ett träd, där en svagt pulserande men lysande taxilampa, visade vägen.

Jevgenij, taxichauffören, drog 4 ohyggliga halsbloss på sin filterfria cig innan han svarade på mitt fjärde "Do-you-speak-english-anrop: -..Small, sa han. -vaddå "small"? -Speeking englisch small -Airport, aeroporto, sa jag, pekade mot himlen och fyllde på med swosh-ljud med armarna som vingar, skuttande framåt i natten i Lviv. - Ok, airport, sa Jevgenij och så drog vi iväg.

Badande i min egen stresssvett satt jag där i baksätet och hittade tanken kring afrikanska mästerskapen i fotboll, som jag tänkt några gånger tidigare.

Den, kanske helnaiva tanken, går ut på att det är så himla fint av det afrikanska fotbollsförbundet att arrangera afrikanska mästerskapen vartannat år i stället för vart fjärde som är det vanligare i de olika fotbollsvärldsdelarna (typ EM). Det fina med det skulle då vara att sprida det goda fotbollsbudskapet i så många länder som möjligt och samtidigt, via en sorts bakväg, forcera fram en upprustning av det aktuella landets infrastruktur (vägar, tåg, internet, hotell, bostäder) et.c. Inte för att det är genvägen till lycka och välmående, men det kanske ändå kan underlätta lite här och lite där..?!

Jag tänkte så för att det känns som att Ukraina kanske skulle kunna dra lite sådan nytta av att EM nu är hemma i deras vardagsrum. Fast jag vet ju inget; jag upplever bara. Taxi-Jevgenij längtade efter ett kontrakt med något rally-/formel-1-stall och visade det på det sköna viset att jag lätt hann fram till flygplatsen i tid och dessutom behövde jag bara betala en veckolön för showen.

Inne i flygplatsbyggnaden - som var pytteliten, 75 år gammal och försedd med underbara utsmyckningar i stuckaturen uppe under det välvda taket - träffade jag Denis, Ukrainsk journalist med underbar engelska i sin mun. Det visade sig att vårt plan, han skulle också åka 02.40 till Kiev, var drygt 2 timmar försenat på grund av någon sorts punktstrejk, som slog till just där och då och vi fick därför en del sagt.

Denis berättade apropå mina afrikanska-mästerskapen-tankar, som jag vädrade, att Ukraina lite grann är i just det afrikanska läget och visst har stor glädje och nytta av EM. Utan EM hade landet, helt säkert enligt journalisten Denis, inte investerat enorma belopp för att modernisera delar av landets järnvägsnät, så att det nu går att använda snabbtåg, för att den vägen öppna landet och världen för fler människor.

Dessutom har landet faktiskt fått 4 hypermoderna fotbollsarenor och därtill 4 stålglänsande och nya flygplatsbyggnader med mängder av moderniteter, fast utan underbara stuckaturutsmyckningar..... Jag frågade då varför vi inte använde den moderna flygplatsanläggningen 200 meter bort, vi skulle ju ändå flyga? Denis gick och frågade och kom tillbaka med svaret att ingen bland flygplatspersonalen visste och "att det väl inte var så noga, det har ju funkat bra här tidigare!?!", som den tillfrågade, stressade stewarden sa.

Denis och jag tittade på varandra och garvade. Denis la till att det viktigaste i Ukraina inte är när något sker utan ATT det verkligen, till slut, händer.. Sverige möter Ukraina på fotbollsplanen klockan 20.45....sådan är åtminstone grundidén..

Christian Olsson, Kiev
christian.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista