"Förvånande tavla av Red Bull"

I Montreal var det Lewis Hamiltons tur. Sjunde vinnaren i år. Och jag unnar honom segern. I Australien och Malaysia startade han från första rutan men bägge gångerna gick något snett.

Lewis har många gånger blivit kritiserad för att köra för tufft och slita ut däcken för tidigt. Den här gången var han riktigt snäll mot dem i alla 70 varven. Körde snabbt när det behövdes. Som de sista varven när han fick veta att han tog in mycket på Fernando Alonso och Sebastian Vettel. Skonade däcken när det behövdes.

Loppet var också en hjärnornas kamp. Inte förarnas utan mellan dem som satt på kommando-bryggan. Klokast var man hos McLaren. Kallade in Lewis på rätt varv. Hos Red Bull gjorde man misstag som kostade Vettel åtminstone andraplatsen.

Det är mänskligt att fela. Men när det sitter så skarpa hjärnor på kommandobryggan, som har datorer med alla sorters software program som kan räkna fram oändligt många varianter till sin hjälp, tycker jag det är lite förvånande att man gör en sådan tavla. Än värre hos Ferrari. Fernando Alonso ledde ju många varv men på de sista förlorade han allt. Och blev bara femma.

Lotus och Sauber chansade med ett stopp och vann. Överaskande att Romain Grosjean blev tvåa och inte Kimi Räikkönen? Fransmannen blir bara bättre och bättre. Hans andra pallplats i år. Men har gjort lite dumma nybörjarmisstag.

Det har verkligen gått grus i det annars så perfekta maskineriet hos Michael Schumacher. Antingen orsakar han en krasch. Eller det går snett vid depåstoppet. Eller som den här gången. DRS systemet går sönder och bakvingen stannar öppen. Andra gången det händer. Schumi vill inte kritisera någon men han var sur.

I kvalet fick han order att avbryta sitt sista snabba varv. Själv säger han att han hade korsat linjen innan det var slut. Teamet säger att han var 0,04 sekunder för sen. Spelar ingen roll. Den skyldige är den som släppte ut honom för sent.

Med ironi säger den sjufaldige mästaren att det är dock tur att inget händer med Nico Rosbergs bil så att teamet får poäng.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista