Fotbolls-Em 2012

Broakulla stannar när Rasmus startar

3:30 min

När det svenska laget till kvällens EM-match mot Ukraina presenterades bröt jublet ut i det lilla brukssamhället Broakulla nära Emmaboda i Småland. Bygdens son Rasmus Elm fanns med i startelvan. Näst intill alla i byn lär följa matchen i kväll.

Radiosporten var på plats i Broakulla när startelvan kom och vår reporter Janne Rindstig möttes av idel glada och stolta ortsbor. Även om de flesta trott att Rasmus skulle få spela var det lättnad över beskedet

– Det är perfekt för han är duktig och skall var med. Jag minns honom sedan han var fem, sex år och kom hit och köpte glass hos mig på macken, säger Mac Hellborg som följt Rasmus hela hans karriär. 

Rasmus visade tidigt att han hade unika talanger och gjorde a-lagsdebut i Johansfors IF dagen innan han fyllde 14 år. Via Emmaboda flyttade han till Kalmar FF där han gjorde debut som 16-åring och efter SM-guldet 2008 bar det vidare till Holland och AZ Alkmaar.

Hans framgångar, samtidigt som bröderna Viktor och David också blev proffs i utlandet, har gjort att Broakulla och Johansfors blivit mer känt. Ortsborna är stolta över bröderna Elm och intresset att följa dom är på topp. 

– Det är kanonroligt att Rasmus får spela och vi är så stolta som vi kan bli. Jag tror nästan alla i Broakulla kommer följa matchen, säger Kerstin Isaksson.

Mitt på huvudgatan som heter Bruksgatan driver Rasmus pappa Johnny en glashytta tillsammans med sin sambo Anki Alm. Hon har dragits med i intresset kring fotbollen och bröderna Elm antingen hon velat eller inte.

– Alla pratar fotboll och bröderna Elm här så jag måste hänga med, säger Anki. Kunderna som kommer in vill veta om dom verkligen vuxit upp här.

Optimismen är stor bland Broakullaborna inför kvällens match.

– Det blir 1-0 säger Anki Alm, Sverige vinner med 2-1, säger Mac Hellborg och får medhåll av Håkan Persson. Alla tre tror Rasmus står för minst en målgivande passning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista